2012. szeptember 23., vasárnap

Amit nem szeretek a blogokban

Sziasztok!

Elég régóta vagyok már itt, azt hiszem megérett a dolog egy kis véleményezésre is, mert van, ami nem igazán tetszik. Ez csak egy személyes vélemény lesz, remélhetőleg senki se veszi magára. Próbáljátok meg, nem véresen komolyan venni, azt írom le, ami személy szerint, engem irritál. Nem ellenetek szólok...csak észrevételezek pár dolgot.

Felesleges bejegyzések
Nagyon sokféle felesleges bejegyzés születik. Valaminek minimális értéke van, de sajnos nagyon soknak semmi értelmét látom. Ilyenek a TAG-ok, amikben ilyen tök átlagos, unalmas kérdésekre válaszolnak a bloggerek. ( Szerencsére ilyet azért már nem nagyon látok, de amikor láttam, nagyon irritáló volt.) Az érdekesebb TAG-okat én is megnézem, pl. ez a Mennyit ér az arcom? c. dolog tök jó ötlet volt. Ilyenkor szinte mindenki megtalálhatja a saját árkategóriás kis termékeit. Na de abban mi a hasznos információ ha megtudjuk a blogger nevét (jó esetben úgyis tudod, hisz olvasod a blogját), a születési életkorát, horoszkópját? Ha csak nem valami nyereményjátékhoz kapcsolódóan kellenek ezek az infók, akkor tök felesleges volt megosztani.
Ami még elég felesleges szerintem, az az állandó Instagram képek áradata. Elismerem, valakinek tök jó képei vannak, érdekesek. De van olyan, akinél van kb. 1 értelmes kép, a többiről azt se tudom miért készülhetett, vagy hogyan. Ha ilyet csinál valaki, legalább 1-1 mondattal spékelje meg a képeket, hogy hol készült, mit csinált, vagy mi ihlette meg. Elemezgetni magamtól úgyse fogom, meg ne érezze már valaki annyira nagy művésznek magát pár képtől! Meg most, megnézem a képeket és ennyi...Mi fog nekem abból. csak úgy, minden info nélkül lejönni? Kb. semmi. Még a bevezető szöveget is kár ilyenkor megírni, hogy most a képeit nézhetjük meg. Ál bevezetés pipa, ál bejegyzés pipa. Érték=0. Megértem, hogy kellenek a látogatók, de ilyenekkel csak csalódást okoz sokaknak az illető, nem pedig örömöt, vagy bármi inspirációt. Vagy lehet nem vagyok elég művészlélek, hogy ezt megértsem?

Sokan úgy gondolják, hogy az is felesleges bejegyzés, ha a blogger szól hogy elmegy nyaralni, nem tud írni mert dolga van. Szerintem ez pl. nem felesleges, sőt, én örülök ha valaki ír pár sort, hogy ne várjunk tőle semmit mert valami gubanc van vagy éppen a jól megérdemelt vakációját tölti. Ilyenkor mutatkozik meg, hogy a blogger lelkiismeretes, törődik a látogatóival.

Rövid bejegyzések
Ha csak nem képek mutogatásáról van szó, akkor szerintem megbocsáthatatlan a rövid bejegyzés. Ez is csak kb. látogató csalogatásnak jó. Van egy frappáns cím, oké. 3-5 mondat és ennyi. Ezt mióta számítjuk normális bejegyzésnek? Főleg egy termék bemutatónál.... Ha meg nem tud róla írni, akkor ne írjon, várja meg, amíg bővebb vélemény születik róla, vagy tanuljon meg véleményt írni. Azzal a hülye is eltengődik szerintem, hogy jó, vagy nem jó a termék. Ha jó, miért jó? Ha nem, akkor miért nem vált be? Legalább ezt írja le bővebben és akkor így mindig megbocsáthatóbb az egész szituáció. Mert így nem csak értelmét veszti a látogatók szemében, hanem az értékét is.

Erőltetés
Akárhányszor egy nyereményjátékot látok, az az első feltétel, hogy legyél az illető követője. Nekem is jól esik a visszajelzés, de én valódi követőkre vágyok, nem pedig kamu követőkre, akik csak a játék miatt iratkoznak fel hozzám. Azért iratkozzon fel valaki, mert megfogták a cikkeim, a stílusom, vagy a termék bemutatókat hasznosnak találja. Ne a pénzemért, vagy a szponzorált ajándékcsomagokért. A pénz és a szponzorok száma véges alapjáraton. De aki például kreatív, ügyes, különleges, az sokkal tovább csilloghat a rivalda fényben. Tény és való, így keményebb munka áll mögötte, mint aki az állandó nyereményjátékokkal csalogatja magához az embereket. Nagyon könnyű észrevenni az ilyesmit, és szerintem sokan jót mosolyognak az ilyen blogokon. Elég feltűnő, hogy a nyereményjátékos bejegyzésekhez írnak vagy 80-an, de a többi bejegyzéshez 0, vagy max. 1-2 komment érkezik. Pedig, akinek van legalább 400 követője, abból kellene legyen legalább 15, aki igenis annyira érdeklődik a blog után, hogy leírja a véleményét, részt vegyen a közösségi életben.

Kommentelés hiánya
Nagyon sok jó blogot látok, mégis alig kommentelnek a látogatók. Én betudom a lustaságnak, de szerintem nem csak ez az egy oka van az egésznek. Tudom, valaki nem fogadja el a negatív kritikát. De azt sok olvasó elfelejti, hogy ha csak a negatívumokat hangsúlyozza egy bloggerben, akkor az egy idő után úgy érezheti, hogy direkt fikázzák. Szerintem, ha valami nem tetszik valahol, nyugodtan mondja meg a látogató, normális stílusban, és lehetőség szerint, azért emeljen ki egy valamit, ami tetszett is neki az oldalon. Így, szerintem sokan jobban fontolóra vennék a negatív kritikákat, hiszen látnák, hogy nem a lehúzásra megy ki az egész, hanem tényleg a segítő szándék is van az emberekben.
Aki pedig csak szarozni jár 1 oldalra....az inkább ne is járjon, és tudjuk mi az elfogadott vélemény az ilyen emberekről, ezért is nem ragozom most! :)

Egyelőre ennyi jutott eszembe, de biztosan nem ilyen véges ez a lista. Lehet még lesz egy második része is a dolognak, nem tudom. Minden esetre, érdekel, hogy Ti mit gondoltok erről? Ti is ezeket a dolgokat nem preferáljátok? Ki tudnátok-e valamivel egészíteni a listát? 

25 megjegyzés:


  1. Én azzal egészíteném ki, ha ennyi sok minden zavar, ennyi keserűség van benned, miért olvasol olyan blogokat amire a fent leírtak jellemzőek ?

    Mindenkinek más tetszik, van olyan blogerrina aki 2 képpel és 3 mondattal eléri a napi 4000-5000 oldal letöltést, "csak" azzal, hogy jó amit csinál!

    Elvégre kikapcsolódni járunk a blogokra és látom neked csak bosszúságot okoz az olvasásuk :(

    Természetesen a Te blogod, arról írsz amiről szeretnél, de senki nem fog megváltozni, kár idegeskedned.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem hiszem, hogy azért mert sok minden zavar, a keserűség lenne a fő tényező az életemben. Miért olvasok ilyen blogokat? Csak egyszerűen, nekem nagy csalódás, hogy van egy frappáns cím a sminkbox.hu-n, rákattintok, hogy: Na biztos valami érdekes téma lesz!-de sajnos nem. Szívesen olvasok blogokat, de mivel csak a címet, meg a képet, esetleg az első sorokat látom a bejegyzés mutatónál, akkor még nem látom az egész cikket, és természetes, hogy rákattintok, mert érdekel mi az. De, amint kiderül mi is az ami, nem az, aminek be van állítva, így csalódottan továbbállok. :/

      Törlés
    2. Drága Erzsi, csak nem magadra ismertél? Te vagy keserű, nyafogó, buta, primitív és olcsón hatásvadász. Bármit megvehetsz, akkor is 1 irigy, keserű vénasszony maradsz!

      Törlés

    3. @senki, azaz névtelen: a bejegyzés alapján a blogok 99,9%-a magára vehetné, irigy soha nem voltam, a buta, primitív viszonyítás kérdése, lehet, vénasszonynak meg nem érzem magam, sok 20-on évessel még most sem cserélnék ;)
      És sajnos mindent nem vehetek meg:(

      @Andus: nem szoktam mások blogján válaszolgatni, de a senki a nevemen nevezett, így megérdemli a választ.

      Törlés
    4. És én nem érdemlem meg? Mert nem a neveden szólítottalak? Szerintem nem írtam semmi bántót a válaszomban.

      Törlés

    5. @Andus: Arra értettem, hogy más blogján nem szeretek balhézni, szemétkedni, a senkinek arra nincs mersze, hogy az én blogomra írja a mondanivalóját, névvel.

      Természetes, hogy nem írtál semmi bántót :)

      Törlés
    6. Ja, akkor jó, csak nem értettem, hogy neki miért járt válasz, és hogy nekem is válaszolhattál volna. De igazad van, balhézni felesleges ezen. :)

      Törlés
  2. Az igazság valahol közepén van.Valóban sok az èrdektelen,nagyon amatör,vagy,,kilóg a lóláb,hogy ez fizetett reklám,,blog,de hàlisten van egy pàr szakmailag kitünö,ami miatt,mi olvasók mèg felkeressük a Sminkboxot.Az èpitö jellegü kritikákat pedig átgondolni kell, nem ,,letrollozni,, elvégre nekünk,olvasóknak írtok.......remèlem..Egyèbkènt indul a cafeblog,úgyhogy nemsokára az ocsu elválik a búzától.......ès vigyázat,az olvasótábor is megoszlik majd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel arra célzol, hogy a jó blogok mennek a caféra, az ocsú meg marad blogspoton? Ezt én nem így látom. (van egy kis ellenérzésem ezzel az egész caféblogos dologgal kapcsolatban, de ez legyen az én bajom; akit követtem blogspoton, azt fogom a másik helyen is - és nem, nem irigységből beszélek...)

      Törlés
    2. Úgy érted az ocsú átkerül a cafeblogra?

      Törlés
    3. Nem. Úgy értem, szerintem nem jelent minőségbeli különbséget, hogy valakit hívtak-e caféblogra (és átmegy-e), vagy sem. Hívtak nagy neveket, szuper oldalakat, és hívtak (szerintem) teljesen átlagos, "tizenkettő egy tucat" oldalakat is, nem értem, mi alapján szelektált a Sanoma.
      Az, hogy valaki caféblogos lesz, lett, vagy már az, egyáltalán nem garancia a minőségre. Bárki indíthat ott is blogot, ugyanúgy, mint a blogspoton, mindkét helyen vannak sz.r és jó blogok.

      Törlés
    4. Szerintem a Névtelen az eredeti kommentelőt kérdezte, csak ebben a válaszolgatós formában nem úgy látszik. :D

      Itt azért megjegyezném, hogy én a mai napig nem tudom kiket hívtak cafeblogra. Egyetlen egy van, amiről tudom, hogy hívták és szomorú lennék, ha költözne, a többi felőlem meg mehet a levesbe.

      Törlés
    5. Páran írtak róla bejegyzést, és ott említették, hogy kikkel találkoztak a találkozón, én is csak innen tudom.

      Törlés
    6. Névtelen: Természetes, hogy Nektek írunk főképp! Viszont, részben egy kicsit, a magunk szórakoztatására is megy ez az egész. Az építő jellegű kritikát szívesen megfogadom, ha van értelme és tényleg látszik, hogy nem a bosszantásra született a dolog. De aki csak a rosszat látja, és CSAK is azt hangoztatja, csak akkor kommentel, hogy elégedetlen, azzal sajnos nehéz zöld ágra vergődni. Köszi, hogy írtál, és normálisan írtad le a mondanivalód! Szerintem jó lesz ez a cafeblog is, kíváncsi vagyok rá és örülök, hogy lesz ilyen is. Legalább jobban fejlődésnek indul ez az egész. :)

      Törlés
  3. Magával a bejegyzéssel kapcsolatban: ez a cikket lehet is épp olyan feleslegesnek tekinteni, mint a TAG-eket (amiket én egyébként el szoktam olvasni a kedvenceimnél, mert érdekelnek), hiszen ezzel csak kb. megmondod a magadét, de változtatni nem fog semmin.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szerintem félreérthettél valamit. Nem azt írtam, hogy minden TAG rossz, hanem az átlagosak, meg az ilyen kérdés feltevős-mi a neved?-születési éved? stb.. stílusúak azok, amik nem igazán valóak és valós értékűek egy beauty blogon.
      Szerintem azért ebben a posztban több értelem szorult, hiszen egy véleményt közöltem, ami talán többeket is érinthet. De azt én elfogadom, hogyha valaki ebben érdekelt, csak ne ezt hangsúlyozza folyamatosan egy beauty blogon.

      Törlés
    2. Ne haragudj, egyáltalán nem bántásból mondom, de némelyik tag szórakoztatóbb, mint például a legutóbbi "ősszel gyümölcsöt egyél" bejegyzésed. Persze a véleményed a te véleményed, ezt tiszteletben tartom és hiába nem értek vele egyet, attól függetlenül a követőd maradok. De addig ne emeld ki, hogy mások értéktelen bejegyzéseket készítenek, amíg nálad is vannak ilyenek. Még egyszer hangsúlyozom, hogy minden rosszindulat nélkül írtam ezt :)

      Törlés
    3. Szia!
      Hát erre a problémára, tudok egy egyszerű megoldást!:) Ahol nem tartom megfelelőnek a bejegyzések értékét, oda nem iratkozom fel. De, lehet csak nekem ilyen "egyszerű" az élet. Ezt, én is minden bántás nélkül mondom.
      És kikérem magamnak azt, hogy a cikk arról szólt volna csak, hogy gyümölcsöt egyen az illető....Ott azért volt más is bőven. :S De ilyen esetekben már nem igaz, hogy mindenkinek más a hasznos, ugye?

      Törlés
  4. A héten ez a fő téma sok blogon. Szerintem mindenkinek meg van a maga kis világa,ami érdekli.Ha számodra érdektelen TAG-eket rak fel szerinte még lehet,hogy érdekes. vagy annak szánta...
    Amúgy nagyon sokan bele esnek a kényszer postolásba. Ha nekem nincs éppen mit feltennem akkor nem teszek fel szerintem üresnek vélt postot.vagy pl anyukám nagyon beteg volt,és kedvem se lett volna a bloggal foglalkozni,azért 1-2 hetet kibírnak az olvasók.

    littlemucli.blogspot.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a végére oda kellett baszni az ingyenreklámot! Hülye picsa!

      Törlés
    2. Szia!
      Az jó, én már egy hete megírtam ezt a posztot. Csak gondoltam hétvégére hagyom, könnyedebb témának.
      Ezt a kényszer posztolást azért meg tudom érteni egy bizonyos szintig. Ha hozzászokik az ember egy olvasótáborhoz, nehezen engedi azokat el, holott nincs ideje a blogra pl. mert épp vizsgázik. Ilyenkor jönnek ezek a vészmegoldások, amik 1x-1x valóban jók lehetnek, de hosszabb távon inkább elriasztják az olvasót.
      Köszi, hogy megosztottad a véleményed! Viszont, kérlek többször ne írd le külön a blogod címét! Máskor is szóltam érte, és így ez Nekem is kellemetlen!

      Névtelen: Köszönöm, hogy felhívtad a másik figyelmét egy engem zavaró tényezőre! Légy szíves, legközelebb ezt kulturáltabb formában tedd, vagy hagyd rám a dolgot! :)

      Törlés
  5. Sok az igazság abban amit leírtál,én magam is a"lusta" kategória vagyok,csak olyankor kommentelek,ha valami nagyon megfogott,de nem csak negatívban nyomom.Követni senkit sem követek(ja,de:Lolly-t)hanem végig görgetem a sminkbox listát,és ami tetszik elolvasom.Téged is sokat olvaslak,néha beleböngészek az archívodba,de nem állok lesben minden bejegyzésedért.És senki máséiért sem.Látom,a felettem írók már nekikezdtek a sárdobálásnak,de ettől én azt gondolom igazad van.És hogy lesz aki átmegy a cafe-ra?Ok,legalább két helyen lehet majd böngészgetni,olvasni.A blogolásról pedig csak annyit(ezt a felettem íróknak szánom):mindenkinek szíve joga olyan blogot írni,ami neki tetszik,de az olvasó dönti el,neki is tetszik-e,és olvassa-e azt.És isten ments a névtelen/rosszindulatú kommentektelőktől.Az pedig,hogy valaki kiírja a saját blogcímét?Miért ne?Fáj az neked?Nekem nem.
    Szép napot Csajszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter!
      Először is, köszönöm, hogy feliratkoztál!:)
      Én néhány embert követek csak, de én is ugyanúgy csinálom mint Te, aminek a címe megtetszik, rákattintok, megnézem és ennyi. Talán 8-9 alkalommal hagytam eddig kommentet, pedig bloggerként tudom, jól esik a visszajelzés.
      A cafeblognak kifejezetten örülök, kíváncsi vagyok mi lesz a vége, mit lehet belőle kihozni. Azt viszont nem értem, hogy ez az új lehetőség, miért az ellenségeskedést hozza már rögtön ki az emberekből. Pedig el sem indult, igazából még nincs is mire féltékenynek lenni (már ha ebből fakad ez az egész). Lesz és kész, és örülök ha több lehetőség lesz olvasni, vagy megismerhetünk más felületet is. Így legalább kitágul a világ Nekünk is! :)
      Végül, köszi szépen a tartalmas, elgondolkodtató bejegyzést! Várlak vissza!

      Törlés
  6. Ez is egy szenzációhajhász, felesleges bejegyzés sokak szemében.

    A kommentek hiányáról azt gondolom, hogy attól, ha valakinek van 400 olvasója és csak 2-3 ember kommentel az még jó arány. A statisztika azt mutatja ugyanis, hogy egy oldalon megforduló minden 100 emberből csak egyetlen egy veszi általában a fáradtságot a kommentelésre, mindenhova meg nem lehet beírni amúgysem, hogy jajjdeszuper volt ez ma is!

    Szerintem a névtelen kommentelés jó dolog, sokkal plurálisabb képet ad a blogger munkásságáról. Nem mondom azt, hogy propagálom a trollkodás, de aki a minimális építő kritikát nem tudja elviselni az ne tegye fel magát az internetre. Azt sem moindo, hogy egy bloggernek nem lehet éppen rossz időszaka, amikor ezek jobban bántják, viszont meg kell tanulni elfogadni, hogy nem mindenki lesz velük szemben édes kis cukorfalat az életünkben és lehet más véleménnyel a szuperke sminkecskénkről.

    A nyereményjátékoknál meg szerintem teljesen elfogadható, ha valaki azt szeretné olyan nyerjen, akit érdekel is a téma, mégha csak látszatolvasó is. Valamit szeretne cserébe azért, ha már időt ölt a megszervezésbe, kitalálta mit vegyen, mit lehessen nyerni. Ha valakinek ez nem üzlet, akkor egyszerűen nem kell jelentkezni. A facebook óta nekem néha már-már követhetetlen mit vár el 1-1 blogger egy körömlakkért. Lájk+megosztás+komment+almás pite habbal, persze. :D Én csak azért szoktam azt kérni, hogy aki szeretné nyomjon a képre egy lájkot, hogy valami alapján követni tudjam ki szeretne nyerni. De így sem tudom kizárni azt, hogy valaki esetleg több névvel jelentkezzen, ahogy ezt egy kommentelős játékon sem lehetne. Igazából visszaellenőrizni azt, hogy aki nyert az tényleg olvas-e, vagy feliratkozott legalább egy idő után lehetetlen. Jó, biztos lehet, csak nekem nincs ennyi időm, főleg, hogy a nyereményjáték lezárása után már van, aki 10 perccel hisztérikusan követeli az eredményhirdetést.

    Nem szeretem sem a rövid, sem pedig az információ nélküli bejegyzéseket. Viszont attól, hogy valami rövid még lehet hasznos és j. A tageket 99%-ban meg sem nyitom. Sőt, azt sem szeretem, ha egy blogger már-már erőltetve akarja velem elhitetni, hogy amit ő csinál az a non plus ultra, a példától most inkább eltekintenék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Hát akkor valószínű, hogy a Te szemedben is az, ha már így kiemelted ezt a szenzáció hajszolásos dolgot.
      De örülök, hogy azért van amiben nagyjából egyet értünk!
      Köszi, hogy írtál, szeretem ha valaki sokat ír, és normálisan!

      Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com