2012. december 23., vasárnap

Miért írnak kommentet/véleményt az olvasók kevesen?

Sziasztok!
Párszor tévedtem már olyan oldalakra, ahol nagyon jó posztok születtek, mégis a kommentek, hozzászólások száma nulla volt. Nagyon elgondolkodom az ilyen eseteken, és ilyenkor továbbszövöm magamban, hogy mi miért lehet. Íme, egy kis gondolatmenet!

A leírtak nem mindenkire húzhatóak rá, ez csak egy tapasztalat alapján íródott vélemény! Ha Te is véleményezésre adod a fejed, köszönöm! De előtte, mindenképp olvasd végig a bejegyzést! 

 Persze, ha valamilyen "irigykedésre való" dologról van szó, vagy valamilyen balhé volt, akkor mindig megnő a hozzászólások száma. De vajon miért kommentelnek az olvasók keveset, vagy ha mégis, miért "csak" a keményebb témákban mutatják ki a foguk fehérjét (zárás, egy rosszul sikerült poszt, negatív vélemények)? Miért érzik úgy, hogy csak a negatív dolgokat kell közöljék főleg a poszt írójával?

Általánosságban, tényleg elmondható, hogy nem feltétlenül lehet mindig, mindenhova azt írni, hogy: juj de jó lett ez is, ez jó. Nem is arról van szó, hogy csak ezt kellene leírni minden egyes alkalommal! Mert felesleges is lenne, minden poszthoz egy ilyen "elmés" hozzászólást odaírni. Mégis, néha úgy érzem, az olvasók nagy része inkább a negatív visszajelzésformára jobban ad. Mert ameddig minden rendben van, addig a lelkes olvasókon kívül, nem érdekel senkit. Mindenki más, olvasó marad. Amint valami nem klappol, már előjönnek olyan dolgok is, amik már inkább személyeskedésnek valóak, és nem feltétlenül csakis a kritikát hivatottak szolgálni egy oldal életében.

A legnagyobb bajt, az olvasók lustaságában látom. Elolvassák, amit el kell, majd utána továbbállnak. Nem is feltétlenül lustaságnak mondanám ezt...talán valamiféle közöny a legmegfelelőbb szó rá.
Persze, amikor meg már bezár a blog, az olvasó akkor jön rá, hogy a napi pozitív rutinjai közé tartozott. Ilyenkor jönnek a : sosem írtam kommentet, de most kivételesen írok, mert szomorú vagyok hogy bezársz típusú hozzászólások. Aminek nem biztos, hogy van értelme, hiszen ha komolyak a bezárási szándékok, maximum jó érzéssel töltheti el a bloggert: igen, ő is olvasott egykor. Esetleg szemrehányást is tesz látatlanban: bárcsak hamarabb írt volna! Vajon mást lett volna, ha ő is ír?

Talán amiatt sem íródnak kommentek egy oldal életében mert túl sivár témákat választ. A 85. ugyanolyan poszt, ugyanabban a témában, ugyanazzal a termékkel, már nem biztos, hogy megérinti azt, akinek lenne hozzáfűzni valója a témához. Bár, szerintem ezt egy különlegesebb tálalással még mindig el lehetne érni!

Nem tudom, hogy hol láttam, de valahol szemet szúrt egy olyan vélemény, hogy az illető leírta a negatívumokat mégis, ő volt a rossz, ezért inkább nem is kommentel többet sehova. Akármiről is szóljon egy kritika, lehet sok blogger/bloggerina bántásnak érzi azt, legyen az akármilyen finoman megfogalmazva, így lehet, hogy egy normálisabb, abszolút nem bántással íródott véleményre is harcias felelet a válasz. Miért? Talán az előző rossz tapasztalatok, egy borzasztó nap, vagy bármi más hozhatja ki belőle ezt. Persze kivételt élveznek az olyan kommentek mint az "ocsmány vagy" és hasonló személyeskedést taglaló társaik, mert ott már a vélemény kifejezéssel is gond lehet. Vagy,  valaki direkt trollkodásra vetemedik, mert le akarja vezetni a stresszt...

Tudom, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem szeretnének kommentelni. Nekik elég az, ha elolvassák a posztot, mert ennyire van éppen idejük és nem szeretnének szorosabb kapcsolatot ápolni egy oldallal vagy a tulajdonosával.
De a fent említett példák nagy része is csak feltételezés!
Bár, az elején én se nagyon vettem a fáradtságot a vélemény íráshoz 1-1 poszthoz, rájöttem, hogy azért sokat számít a visszajelzés is. ( De még ennél is fontosabb szerintem, hogy az adott blogger a kommentek többségére válaszoljon!)Ezért néhanapján, én is igyekszem kommentelőként is helytállni.

Szerinted miért nem ír valaki megjegyzést? Te milyen gyakran írsz bejegyzést valahova? Fontosnak tartod? És, aki nem ír, az szerinted miért nem ír? 

8 megjegyzés:

  1. Én nagyon sok blogot olvasok és csak akkor írok kommentet ha úgy érzem hogy vmit hozzá tudok fűzni a témához, vagy vmit feltétlenül közölnem kell. Pl. hogy nagyon tetszik vmi.

    VálaszTörlés
  2. Ha valamit elolvasok egy magyar blogon, akkor oda szinte mindig kommentelek is. A blogokat szerintem tekinthetjük ingyenes magazinoknak, csak sokkal nagyobb a választék :D Én azzal "fizetek", hogy kommentelek, így jobban érzem magam. Külföldi blogokkal más a helyzet, mert mikor már megnyitom a posztot van 117 komment alatta, így kb. feleslegesnek érzem, hogy írjak, tudom h úgysem olvassa el. A magyar bloggereknek viszont adok visszajelzést egy komment erejéig :)
    Biztos van olyan is, akinek csak a kávé mellé kell valami olvasnivaló, akkor ő nem fog kommentelni, de ha visszajár, az is nagyon jó. Az oldalletöltés is számít, onnan látom, hogy mennyire tetszett a többségnek a poszt :) Ó és a negatív kommenteket is szívesen várom, sosem törlöm ki, csak ha nagyon csúnyán és ocsmány módon beszélnek más bloggerinákról stb. Viszont ez nagyon ritka, szerencsére :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú, minden elismerésem a tiéd! Én azt se viselem el, ahogy itt némelyik kommentelő követelőzik, beszél a posztjaimról, vagy rólam. :S

      Törlés
  3. Én sem szoktam gyakran kommentelni, vannak blogok, amiket rendszeresen olvasok, és lehethogy sosem írtam még megjegyzést, vagy 1-2x. Nekem sokban függ a bloggertől is a dolog. Vannak blogok, amiket "szakmai" szempontból jónak tartok, érdekelnek a bejegyzések, de az írójuk nem igazán szimpi, így egyszerűen nem érzek késztetést rá, hogy írjak valamit. lehet hogy ez nem szép dolog, de ez van. Sokkal hamarabb írok megjegyzést olyan blogra, aminek az írója is szimpatikus, és igen, azért az is számít, hogy válaszol-e rá vagy sem. Szerintem nem aszerint kell megítélni, hogy jó-e egy bejegyzés, hogy mennyi a komment alatta, pl. én szeretem a beauty blogokon a képes bejegyzéseket, mégsem írok hozzájuk semmit, mert egyszerűen csak jó megnézni, és kész. Ha valami értelmeset tudok hozzáfűzni a bejegyzéshez, vagy tapasztalatom van, és van kedvem írni valamit, akkor írok. Az én blogomra is kevés bejegyzés érkezik, általában 1-2, legjobb estetben is 5-6, pedig a posztok nézettsége gyakran 200-300 letöltés (nem sok, de ehhez képest). Néha rosszul esik kicsit amikor látom hogy máshova mennyien kommentelnek, de aztán belegondolok, hogy én se mindig szoktam, szóval annyira nem is zavar. Nem kényszer ez, nem akarok kicsikarni senkiből sem véleményt, pl. az olyat nem szeretem, aki nyereményjátékot indít, és feltétel a kommentelés. Most ez mire jó? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen blog nálam is van, hogy valamiért az író maga nem szimpatikus, de nem tulajdonítok neki akkora jelentőséget, mert szerintem, nem a személyisége miatt kell szeretni vagy nem szeretni egy oldalt. (Kivéve, ha a blogger idegesítően helytelenül és ocsmányul ír,beszél és célozgat mögöttes tartalommal más bloggerinák ellen.)
      Szerintem arra jó ez a kötelező kommentelős dolog, hogy fellendítse az oldal életét az adott időre. (És ilyenkor szerintem az aki elindítja ezt, reménykedik abban, hogy akad +2-3 ember aki nem a nyereményért csinálja, hanem ott marad a játék után is, mint lelkes kommentelő.) Ha csak egyet még megnyer magának, már megérte neki, mert csak gyűl a lelkesebb(kommentelő) olvasótábor száma.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Nekem pont az a problémám, mint, amit te is említettél...a rengeteg hozzászólás mellé feleslegesnek érzem, hogy én is leírjak egy olyan dolgot, amit már többé-kevésbé leírtak.. Nem érzem, hogy nagyon számítana már az én kommentem. :)
    Nálad viszont szerettem volna picit többet írogatni, mert többször hangsúlyoztad, hogy ez neked fontos, csak valami gond volt a gmail-es fiókommal, és nem volt kedvem újat csinálni, de már megoldottam a problémát! :D

    VálaszTörlés
  6. én is írtam erről a témáról, természetesen kiírta, hogy te adtad az ötletet. :)
    szerintem még egy dolog benne van a kevés kommentben, számomra ez a captcha, mivel elég gyakran olvashatatlan :/ :)

    VálaszTörlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com