2013. augusztus 21., szerda

Idő: Aktív lét, vagy passzív lét...

Sziasztok!

A hatékony, aktív időbeosztásra egyre nagyobb szükség van. Nagyon sokszor hallottam már arra a kérdésemre: Mit csináltál ma/a nyáron/a szünetben?, azt a választ, hogy: semmit, a gép előtt ültem. Mégis, nagyon sokan panaszkodnak, hogy nincs idejük erre, vagy arra. Vagy egyszerűen csak panaszkodnak: eltelt a szünidő, a nyaralás, úgy, hogy semmit sem csináltak. Ezután meg jön a panaszáradat: nincs semmire sem időm. 
Holott, sokszor azt veszem észre, hogy ki kéne rakni a perifériára az internetet, a gépeket és akkor máris valami értelmes dolognak nyílna tér....

Magamon is észrevettem, hogy amióta egyre kevesebbet ülök le a képernyő elé és sokkal jobban megemberelem magam, mint eddig, sokkal több dolgot csinálok/tudok megvalósítani/ akár 1 nap leforgása alatt. Na de miért is láncol le ennyire az internet világa sokunkat? Miért van az, hogy leülne az ember 10-25 percre, és miért van az, hogy ebből az időből 1-2 óra lesz? Holott, ennyi idő alatt, maximum 1-2 emberrel ha beszélt, lecsekkolta a Facebook-ot, vagy a leveles ládát. A többi időben nézelődik, esetleg még belefér egy kis origo, index, vagy más, a számára fontos oldalak megnézése. És máris eltelt egy nap... 



A naprakészséghez tudom ezt az egész folyamatot kötni. Ha valaki valamiről lemarad pl. egy beszélgetés során és értetlenkedik, ritka hogy ott majd újra elmagyarázzák neki mások a szituációt. Inkább valaki lecsitítja, hogy: hagyd, majd elmagyarázom. Aztán az esetek 70%-ában szerintem nem is történik megmagyarázás, csak a nagyon jó ismertséget/barátságot ápoló felek között. Lehet ezért is tapadnak ennyire a számítógépre sokan, vagy éppen a Facebookra az emberek órákon át, mert félnek, hogy lemaradnak valami fontosról. "Szakított a Pisti a Julissal? Húha, a Facebook az első ahol ez világgá van kürtölve."  Az meg már megint más kérdés, hogy 1 nap múlva megint összejönnek, majd 2 hét múlva indulhat elölről a játszma, csak más szereposztásban. Lehet, hogy most Juli fog Pistivel szakítani és lehet nézni ahogyan egymáshoz vágják az eltöltött idő összes hibáját. Bizony, a kukkoló emberek ilyenkor izzítják be a popcorn-t, rosszabb esetben még bele is szólnak a vitába, vagy éppen lementegetik a szép üzenőfali beszélgetéseket...Ami eper tejszínhabbal, amikor az anyós is beszáll a buliba. (Volt már rá példa, fogtam is a fejem.)De ez más téma.

Ami nagyon elszomorító még, az az, hogyha körülnézek egy bevásárló központban, hiába látok egy csapat lányt körbeülni egy asztalt, mindannyian szinte az okos telefonjukat lesik. Senki sem szól senkihez, néha felemeli a fejét az egyik, esetleg mutat a másiknak valamit: Nézd!-felkiáltással és itt be is fejeződik a nagy szociális élet. 
Én is hajlamos vagyok elővenni a telefont, de nem egész végig a kezemben tartom és némán görnyedek feléje. Ha szükség van rá, használom, előveszem segítségképp a térképet, a szótárt, a GPS-t. Arra használom amire valóban kell(ene).  De nem ragaszkodom görcsösen hozzá, mindenáron. Pláne, ha társaságban vagyok.... 


Úgy vettem észre, hogy a Maslow piramis bővülni látszik és a legalapvetőbb szükségleteknél egyre fontosabb lesz a WIFI, vagy az internet kapcsolat. De tényleg. Ha nyaralni is megy az ember, hogy otthon felejtse a búját-baját mégis beül a WIFI sarokba, megnézi a leveleit, vagy éppen tudósítást rendez egy elméletileg nagyon szuper buliról. Ami lehet mégsem olyan szuper, ha ennyire van idő, hogy minden percet leír és lefotóz az estéről. 1 nappal később az ilyenek megosztása nem ér rá-erre tudok csak következtetni. 



A lényeg az annyi, hogy szerintem az aktív lét megkeserítői közt nagyon nagy szerepet ölel fel az internet világa. A nem akarok lemaradni-érzés. Holott, ha 1 hétig visszafogja ezeket az ember, és feltalálja magát, akkor a 7.-8. napon szerintem már fel se tűnik neki, hogy "csak napi 1 óra" az internet limit. Sokkal inkább más fele fog terelődni a figyelme, az élete. 

Minden esetre én egyre jobban elkezdek hajazni arra, hogy ne csak papíron éljek és szintetizáljak, hanem még hasznosabban, aktívabban töltsem el az időmet. Ha szabadidőm is van, inkább olvasással tölteném el szívesen a blogolás mellett. De igyekszem magamnak megszabni, hogy mennyi az az idő, amit a gép előtt lehetne tölteni és helyette más, értelmesebb dolgokat lehetne csinálni. Ilyen a festés, a takarítás, a mozgás öröme, a kirándulás.....
Lehet, én csinálom rosszul.  

Ti mennyire éltek aktív életet? Mennyire befolyásol benneteket az internet világa? Hajlamosak vagytok leragadni a képernyő előtt? 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örültem ennek a cikkednek, mert én magam is voltam internet-függő! Szerencsére túljutottam ezen a dolgon, bár a blogolás nincs nagy segítségemre a szinten tartás ügyében :)
    Azért továbbra is próbálkozom és igyekszem a gépet csak akkor bekapcsolni, ha tényleg konkrétum miatt kell; a lézengéssel leszámoltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj a lézengés a legrosszabb. :S Annak még célja sincs és sokszor kerül oda az ember hogy a végén már maga sem tudja, hogy mi baja van, mitől olyan rosszkedvű, nyomott stb. :/ Jobb is kikapcsolni rögtön a masinát, miután végzett vele az ember, időt és energiát spórol meg vele, éves szinten meg talán pár ezer forintot. :)

      Törlés
  2. Tetszett a poszt, én is hasonló nézetet vallok. Mondjuk durván nem függő nem voltam, volt egy idő mikor sokat játszottam online, de annak oka is volt :) Igazából én elég hamar megunom a netezést, nem tudom mások mit tudnak annyi ideig nézegetni rajta :)
    Én is igyekszem nem gép előtt ülni, de ha itthon vagyok inkább olvasok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az olvasás jó, rengeteg könyvet halmoztam fel az elolvasnivalók listájára, ami 2 év alatt jó nagyra duzzadt. Olyan 30 könyvre legalább. Pótolom a hiányosságokat, hogyha épp nem a tanulásé és más kötelességeké a főszerep. :)
      Én sosem játszottam szinte a gépen. Egyszer volt valami halas játék, amibe bele voltam buzulva, de hogy mit ettem rajta, a mai napig nem tudom. De utólag visszagondolva, annyira sajnálom a rá elcseszett időt. Mostanában néha a Pou-val játszom, de ez kimerül heti 2x5 percben amíg megetetem játszok vele egy kört, hogy érezze, nem felejtettem el...Rosszabb vagyok mint 1 pasi, aki nem figyel a barátnőjére. :D

      Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com