2015. január 14., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Kedvenc gyerekkori könyv

Sziasztok!
 
A mai VKP esetén eléggé régre kell visszaemlékeznie mindannyiunknak, mégpedig egészen gyerekkorunkig kell visszanyúlnia a memóriának, ami valljuk be, azóta megcsappant. Na, de vajon mi maradt meg nekem a könyvekből?
 
 
 
Ami elsőként beugrik az a Mosó Masa mosodája, a Gőgös Gúnár Gedeon, a Zsiráf ablak  és a Benedek Elek népmesés könyv.
Nagyon szerettem meséket hallgatni, bár egyszámjegyű korom közepét éppen csak elhagyva(5-6évesen), már meguntam a könyveket is, mert papa megtanított olvasni, én meg úgy találtam, hogy 1 mesekönyvet én is el tudok olvasni, nem nagy tudomány,  inkább mondjanak nekem fejből mesét. Az óvónénik nem is szerettek szerintem emiatt, mert néha belekritizáltam (amúgy teljesen jó szándékkal vezérelve!) a mesedélutánokba. Na ki lehet találni, hogy utána kinek a nyakába varrták a "mondj egy mesét fejből" kis ötletemet! (Igen, eltaláltátok, visszament a feladónak, amit egyébként tök sokáig élveztem is.)
 
Amire nagyon tisztán emlékszem az az, hogy kora reggel caplattunk be a moszkva téri óvodámba és az Örs vezér téren, a régi újságos bódénál én bizony mindig kikönyörögtem a Buci Maci c. újságot, minden egyes héten. Még úgyis, hogy az újság havonta jelent meg, úgyhogy havi 3x nagy harc volt ám elmagyarázni, hogy nincs új szám.  Nekem az volt az etalon, úgy tűnik. Igaz nem könyv, de éveken át azért voltam szó szerint megveszve és kb. rongyosra lapozgattam a számokat, annyira szerettem nézegetni és idővel ugye, olvasni is (Lehet itt nyert némileg értelmet a széttépi, mint a hülyegyerek a mesekönyvet-féle mondás...?). Szép nagy kupacot sikerült belőle összegyűjteni, ami szerintem a mai napig megvan valahol. 
 
Azt hiszem akkoriban mindenki ezekkel a könyvekkel volt tele otthon, így nagyon nagy különlegességet nem igazán tudtam mutatni. Ennek ellenére nagyon hálás vagyok a nagypapámnak azért, hogy sokat foglalkozott velem, a tanításommal és igyekezett mindenből kikupálni úgy, hogy ne legyenek nehézségeim az iskolakezdéskor (sőt!) és nem úgy erőltette rám a dolgokat, hogy később megutáljak pl. olvasni, vagy írni.  
 
Azért remélem jó néhányotoknak ismerősök voltak a könyvek, és még talán a magazin is és egy kicsit együtt vissza tudtunk emlékezni a boldog, gondtalan gyereklétre!:)

10 megjegyzés:

  1. Jaj, a Buci Maci *.* annyira imádtam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hittem volna, hogy ennyien ismerjük! :) De akkor csak nem szerethettem rossz magazint, ha tényleg mindenki ennyire jó szívvel emlékszik rá vissza!

      Törlés
  2. Szerettem én is a Buci macit, mikor mâr nagyobb voltam, volt Barbie újsàg is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi újságot én már nem kaptam, talán Sailor Moont kaptam egyszer, de itt ki is fült a dolog. Még talán a Donald kacsa volt hosszú életűbb, ott kemény 3-4 számot sikerült beszerezni. Hát igen, elhaladt az idő..

      Törlés
  3. Ó, Buci maci!!! Azt hiszem, van még belőle pár példány a padláson. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örök magazin, szerintem ma is megállná a helyét foglalkoztató füzetként! :)

      Törlés
  4. Most járok először itt a blogon, először is gyönyörű a dizájn, nagyon-nagyon tetszik!!! :)) Ami pedig a Buci Macit illeti; emlékszem az egyik belföldi nyaralás során vetettem meg az újságot és onnan tanultam meg, hogy hogyan kell a fiú meg a lány verebet megkülönböztetni. :D Utána kiültem a magazinnal az erkélyre és ott okoskodtam mindenkinek, hogy "Nézd ez fiú! Ezek meg lányok!" Sose fogom elfelejteni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vivi! :)
      Na igen, elég sok hasznos dolog volt benne, a recepteket én pl. sokszor megcsináltam anyuval akkoriban. Most is kellenének ilyen magazinok a kicsiknek!

      Törlés
  5. Buci Macit én is nagyon szerettem, a kedvencem volt belőle Locska Liza és Borzas Peti meséi :DD

    VálaszTörlés
  6. Gőgös Gúnár Gedeon az egyik kedvencem volt, apukám sokat olvasott fel belőle. Igaz, sosem aludtam el rá, helyette még ötször elolvastattam vele a kedvenceimet :) Volt a kakas és a gyík, ahol apukám olyan jópofán utánozta a gyíkot, meg ahol a játékmackó elment az erdőbe igazi medvéket látni, és minden állatra azt hitte, hogy játék :) "Úszógumi! Ugrik az úszógumi!" - ez volt a kedvenc részem, mert ezt a békára mondta, és apukám ezt is olyan viccesen csinálta :D

    VálaszTörlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com