2016. január 17., vasárnap

A blog sava-borsa és egyéb dolgok | Számadás 2015

Sziasztok!

Negyedszerre kezdtem bele ebbe a bejegyzésbe, ami azért is ciki, mert már 3x1 4x1 oldalt minimum írtam, de egyiket sem éreztem olyan jónak, hogy közzé is tegyem. Így január közepe után pedig épp itt az ideje lezárni az előző évet. Kitudja, lehet sokan el nem olvassák ezeket a sorokat, pedig ilyenkor közlöm a legfontosabb infókat szerintem. Talán ez most sem lesz másképp... :)  

Carte de vœux - Lucille Michieli:

Az előző évet annyira nem éreztem jónak, és ennek több oka van, amit annyira nem részleteznék a blogon. Van közöttük magánéletre vonatkozó dolog is, van köztük olyan is, amikor számomra egykor kedves bloggerekkel rúgtam össze a port, vagyis inkább ők velem, mert éppen olyanjuk volt (grumpy mood) akkor és ott. Bevallom, voltak nehéz pillanatok itt a háttérben, sok mindent kellett átgondoljak a mai napig és azon túl is. 

Sokat gondolkodtam az elmúlt hónapokban, és már októberben egy elég komoly beszélgetésen is átestem Meával, amikor is elmondtam neki a blog új nevéről szóló ötleteimet és felvázoltam az új blog koncepcióját is. Végül megerősített az ötleteimmel kapcsolatosan, ám pár helyen igencsak nagy betonfalakba ütköztem, szóval az oldal új címe még várat magára egy darabig. Addig is nagyobb lesz az izgalom, amíg kiderül. Vagyis én nem izgulok, csak a szolgáltató miatt, izguljatok a többiért Ti, hát van eszem, nem? :)  

A 2016-ot talán így lett volna a legjobb kezdeni, készen teljesen, ennek ellenére úgy érzem, hogy talán ez az év jobb is mint a tavalyi, mert a hatosokkal jóban vagyok. Nyugalom, nem azért mert sátánista vagyok, hanem mert eddig elég sok helyen bejött ez a dolog, kb. minden fontosabb dátum az életemben ehhez kötődik. Vagy a fordított hatoshoz, ami tulajdonképp kilences becses nevén.

Igazából nem hiszek ezekben az újévi csodákban, meg hogy megváltozik az ember élete ha december 31-ig kitalál valami őrültséget amit neki meg kell valósítania, majd annyit feszeng rajta, hogy a saját meglévő egészsége is kihátrál a buliból. Van ennek értelme? Nem sok, hosszabb távon sem, hát még rövidebben. Amit a jövőre nézve szeretnék a bloggal kapcsolatban megvalósítani, az eddig is itt volt a levegőben, az új év maximum egy jó alkalom arra, hogy ilyen témáról is szó essen a blogon. Természetesen érdekel a Ti véleményetek is az elkövetkezendő néhány sorról is, úgyhogy mindent bele! 

Amin még agyaltam a jövőt illetően az a bejegyzések milyensége volt. Szeretek írni, szeretek szót csépelni, de ez így nem mehet tovább, hogy ha lemerülök vagy épp' elkap az ékszíj és nem tudom azt nyújtani amit szeretnék és a blog meg kényszerszünetre kerül...Így arra jutottam, hogy úgy írok, ahogy jön. Ha hosszabban, mert van időm, akkor hosszabban. Ha rövidebben, de informatívabban, akkor úgy, elvégre nincs megszabott karakterszám amivel egy bejegyzésnek rendelkeznie kell, mert ha nem, akkor "juj-most-mi-lesz". Na mi lesz? Elvisz a kis Krampusz? Egy frászt. 
Persze, van egy ajánlott karakterszám, de ismerve a magam szócséplését, ez nem lesz akadály. De a felesleges dumálásokról jobb lenne leszokni, mert úgy látom Ti sem értékelitek túlzottan és elvesztődik az érdeklődés útközben, a sorok közt. 


A tanácsaitok egy részét, amivel tudtam azonosulni a blog kérdőív (tudjátok a 2015-ös) kapcsán, igyekeztem megfogadni, például több képpel igyekszem dolgozni most már, így mindig igyekszem úgy készíteni, vagy kérni a segítségemet, hogy úgy készítse a képet rólam, hogy legyen azért 3-4 olyan kép, amit használni is lehet majd a bejegyzésekbe. Bár, annyira bevallom nem szeretek a képeken szerepelni, és ez amiatt is van, mert nem hiszem hogy meg tudnék felelni a korunk ideáljainak pl. a csücsörítős, kilóg a fogam és a fogékkövem és még bájosan is kacsintok a kamerába-féle pózoknak. Idétlen lennék, bohócot meg nem csinálok magamból, nem cirkuszban dolgozok. :) A fejem meg szerintem eléggé szigorú és tök komoly, ami meg rám nézve nem túl jó, mert sokan meg ősellenségként hajlamosak kezelni, ha meglátnak. Úgyhogy, a félreértéseket meg inkább elkerülöm, ha lehet.  
A blogon azért történt még pár kisebb változtatás. 
A felső menüsor (Menüsört írtam kétszer, lehet tényleg kéne egy jó sör?) is apróbb változásokon ment keresztül. Például a szekciók már nincsenek külön elválasztva és a betűtípus is más lett. Viszont nem tudtam hova tenni azt a kijelentést, hogy a blog lehetne kerekebb, mert amúgy túl szögletes. Hol ne legyen szögletes? Ha erre jár az, aki ilyesmit írt negatívumként, az írjon nyugodtan, hagy fejtsük meg együtt a talányt! :) 

Említésre méltóak a blogon, azok az együttműködő cégek, akikkel tényleg öröm együttműködni és tényleg azt látom a partnereimen hogy ez együttműködés. A partnerek közül igazán kiemelkedő a Marionnaud Parfüméria, akik minden esetben élvezetes, és igazán igényes rendezvényeket szoktak szervezni. Mindig figyelmesek és tényleg normálisak a márka képviselőivel együtt, nem az átlagos PR kommunikációt folytatja a cég. Nagyon odafigyelnek a részletekre, és nagyon emberiek is, pont ez tetszik bennük, hogy nem próbálják elérhetetlenné tenni a dolgokat Akikről még érdemes szólnom az az Avon  (Well PR) és a Fytofontana akik mögött igazán erős és jó kommunikációs érték rejtőzik, valamint elég flexibilisek ha együttműködésről van szó. Ez szerintem elengedhetetlenné kezd válni lassan blogos is, ők felvették a kesztyűt. Szerintem jól tették, az idő is őket igazolja, ezt már látni is lehet. 

Sajnos akad viszont elrettentő példa is, így a blog "együttműködéseinél", amit tulajdonképp szégyenfalként tudnék megnevezni. Ha már leírtam a jókat is, nem restellem leírni a rosszakat sem, mint pl. a GHD, akik kétszer is leírták magukat nálam, és miután szólni mertem viccesen, hogy hát még mindig nem kereszteltek át, és az előző felkeresésük alkalmával sem válaszoltak az én válaszlevelemre, nem igazán tudtak konkrét dolgot mondani semmire sem. Egy elnézés el lett dünnyögve, nagy nehezen, gondolom a protokoll megkívánta. Volt már hasonlóval dolgom, de ott a  másik cég egészen normális volt, elismerte a hibát, még kompenzálni is szeretett volna, amit NEM fogadtam el, mert nálam nem erre megy ki a játék. De jól esett a hozzáállás, mert láttam az igyekezetet. Meg ezeket a dolgokat, a hibákat és észrevételeket, lehet másképpen is kezelni, nem? 
 Természetesen azóta azzal büntet a márka- mert szólni mertem két dolog miatt, az egyik az ugye az volt, hogy XY vagyok MZ/X helyett és hogy nehezményeztem azt, hogy helyettem hozott önkényesen döntést valaki, mert az ő kedve éppen akkor olyan volt - hogy kiestem az ún. "kosárból". Ilyen "együttműködésért" nem kár, de az különösen rosszul érintett, hogy engem akarnak büntetni azért, mert szólni merek valamiért, hogy nem jó. Így nem biztos, hogy valaki sikeres lesz a jövőben. Bár nem érdekem befeketíteni a céget, de tanulságként szerintem arra jó ez az eset, hogy rávilágítson, hogy egy cég legyen nyitott és vállalja fel a hibáit, és ne sértődjön meg egyértelműen amiatt, mert valaki észrevételezett dolgokat. Be lehet ülni a sarokba duzzogni, kár hogy az égvilágon senkit sem vitt előre ez a viselkedésmód. Ha mégis, szóljatok és átírom a szöveget!
 Először úgy voltam vele, hogy nem írom le az esetet a blogon, olyan régen is volt már, 1 éve kb. De megelégeltem a butaságokat, a tavalyi évemre kihatott ez a régi fiaskó, és úgy érzem erről is muszáj beszélni és kicsit megkönnyebbülten írom ezeket a sorokat. Jobb, ha az olvasó is tudja, hogy mi megy a háttérben.

Persze ezenkívül talán lesz még miért várni a következő évet, például az Olimpia miatt, vagy a fejlődés miatt, az új lehetőségek miattvagy éppen amiatt, hogy továbbléphessen az ember bizonyos témákon. Itt van pár dolog, ami feltűnt 2015-ben, persze az első legjobban szembeötlő az Olimpia s annak közelsége, de van itt még más téma is...

Jön az Olimpia, lesz miért várni a nyarat! :) 

Blogger-olvasó kapcsolat
Ami nagyon bántott még ebben az évben, az szerintem az, hogy nagyon sokszor láttam, hogy a blogger-olvasó kapcsolat eléggé megromlott az utóbbi időben. Nem feltétlenül magamra értem ezt, (bár tény és való, kevesebben reagáltok időről időre a blogon). Hanem főleg arra célzok itt most, amikor sokakat látok a bloggerekről megnyilatkozni, és akkor is inkább az jön le, hogy mennyire nem a realitás talaján mozognak az elképzelések. Meg tulajdonképpen, nagyon sokszor azt érzem, hogy mintha az, hogy valaki beauty blogot vezet, az valamilyen szinten a rendszer ellenségének van nézve az olvasók által. Látom a dolog kirobbantóját, igen az ingyen termékek, miért kapják őt, miért ez, miért az stb... De ezen már nem tudom hány év alatt, túl kellett volna jutni. Nem tudom, itt mivel lehetne változást elérni hosszabb távon, mert vannak megnyilvánulások, amiket akaratlanul is magamra veszek, holott lehet nem is nekem lett szánva. Mégis olyan sokszor, mintha a bloggerek többsége rossznak lenne titulálva.

Az is nagyon elkeserítő, amikor egy friss palánta ír 1x-1x, ritkán, és amikor próbálok segíteni, ösztönözni is őt és észrevételezni, az első kérdések valamelyike az, hogy mikor keresik fel őt a cégek, meg amúgy is ő gyorsan akar sok látogatót, mikor jönnek már, ő írt 3 posztot 1000 olvasója kellene hogy legyen. Aki rövidtávon ebben gondolkozik, sajnos ki kell lukasszam a kis lufiját és persze akkor jönnek a megsértődések, vagy a mély hallgatások a tanácskérés után. Persze több út áll a friss bloggerek rendelkezésére, sajnos sokan a könnyebbik utat választják vagy abbamarad a blogolás és jön a morgolódás. 

Ha tehetném, talán az egymáshoz való hozzáálláson változtatnék, de erre szerintem mind blogger és mind olvasói oldalról szükség van.

Végezetül pedig, ezúton szeretném megköszönni a jelenlétetek, a visszajelzéseiteket a blogon remélem hogy ebben-a már megkezdett- évben is velem maradtok!
Úgyhogy összegezve ennyit így a 2015-ről, remélhetőleg a 2016 valamivel ígéretesebb lesz és nem csak annak tűnik! :)
Persze nincsen ilyen kényes témát boncolgató bejegyzés vélemény nélkül, így arra bátorítalak Titeket is, hogy írjátok le, mit gondoltok a blog 2015-ös évéről, vagy az épp itt leírt témákról(posztok gyakorisága, előző év, stb..). 

10 megjegyzés:

  1. Én nagyon kiakadok amikor kezdő vagy új blogger-palánták azért írnak nekem, hogy kontaktokat kérjenek és tippeket hogyan lehet sok új olvasót meg ingyen termékeket kapni. Olyan ez, mint amikor valaki csak a pénz miatt űz egy művészeti ágat vagy amiatt ír, stb. Teljesen kiérződik belőle.

    A cégekkel kapcsolatban nekem is volt 1-2 negatív tapasztalatom, ami miatt nem is fogadtam el a felajánlott termékeket. Plusz engem nagyon zavar, hogy ha nem tudok elmenni 1-1 eseményre, akkor utána már nem keresnek még termékinfókkal sem. Én magam is részben rendezvények szervezésével foglalkozom, így tudom, hogy nagyon megerőltető egy ledolgozott hét után hétvégén részt venni és levezetni egy rendezvényt, de azt is tudom hogy a célközönség miatt egyszerűen muszáj hétvégére tenni mondjuk egy kiállításmegnyitót vagy koncertet, mert az emberek nagy része dolgozik plusz az utazás miatt sem mindenkinek megoldható ha munka után 1 órája van odaérni. Kicsit úgy érzem emiatt, hogy a blogger világban azok ki vannak rekesztve akik "vidéken" élnek. De erről már beszélgettünk. :)

    Remélem ez az éved jobb lesz és nagyon kíváncsi vagyok az új névre és arculatra amit kitaláltál. Bennem is érlelődik egy váltás már hosszú ideje, de sajnos ehhez idő kellene, aminek állandóan szűkében vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anna milyen váltásra gondolsz?:O :)

      Törlés
    2. Nem feltétlenül csak az a gond, hogy ingyen termékért írnak. Engem az zavar még nagyon, hogy büdös a munka. De szó szerint! Mutasson nekem bárki olyan bloggert, aki 3-5 bejegyzés után 100 visszatérő olvasóval büszkélkedett. Na ugye, hogy nincs? Hacsak nincs egy jó menedzsere...És akkor nekem ír az illető és kb. én vagyok leszúrva, hogy hát 3 bejegyzés volt, miért nem jönnek az olvasók? 3 bejegyzéssel nem fog senki sem világot megváltani, ezt kéne megérteni. Sem 10-zel, se 30-cal. Majd talán olyan 70 után elindul valami....De sokaknak nincs erre ideje. A fiatalabb generációk hibája itt is kiütközik, azt veszem észre. Most kell, azonnal kell...De ez nem így működik. Hiába magyarázom el, még a végén megsértődik az író palánta és én vagyok a hibás... Úgyhogy, meggondolom a jövőben kinek adok válaszokat és kinek nem. Nem azért mert beképzelt vagyok, vagy bármi...De nekem az kiesett idő, és nincs értelme olyanra fordítanom, aki meg sem akar érteni semmit.

      A cégeknek ezt a filozófiáját én se nagyon értem, meg azt sem, hogy sajtóeseményt miért kell mindig délelőttre pakolni. Sok blogger jó esetben dolgozik. Aki nem dolgozik, annak meg mindegy, hogy délután lesz-e az esemény. A hétvége mindenkinek jár, én úgy vagyok vele, nem is várom el sokaktól hogy mindig akkor legyen esemény, de igazodni lehetne a visszajelzések után. :)
      Nekem is volt már 1-2 cég, akinek nem tudtam elmenni a sajtóeseményére. Az egyik a Swarzkopf volt, ahol nagyon készségesnek tűntek és megüzenték, hogy a legközelebbin találkozunk, meg jaj sok sikert stb... Azóta volt még egy tali, meghívót nem kaptam. Úgyhogy, ennyit erről, meg arról hogy néha mennyire lehet mások szavára adni. :S

      Az arculatváltásról pedig beszéltünk privátban! :P

      Törlés
  2. Sikeres 2016-ot, én csak kívülről nézem a beauty-dolgokat, de tényleg elszomorító, amit néha látok (és emiatt örülök is, hogy kiesek, bár néha az sem jó ugye :)). A magyar bloggertársadalomnak még van hova fejlődnie, az olvasói reagálás kicsit magyaros, nagyon kevés a reakció, túl sok talán a választék, így inkább sokan csak falják a dolgokat, de nyomot nem hagynak maguk után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nati, köszönöm! :)
      Néha hidd el nekem, nagyon jó, hogy kiesel. Bár szerintem, még így is hallasz dolgokat.
      A magyar társadalom szerintem egy ideig nagyon befogadó, de amint jön valami kis probléma, rögtön még visszahúzódóbb lesz. Én már találkoztam nem is egyszer azzal a mentalitással, hogyha valami nem az olvasó szájíze szerint működött, akkor nem is írt a többet a bloggernek. Konkrétan nekem egyszer megírta az egyik olvasóm, hogy jó, ő ezek után a jövőben nem fog hozzászólást írni a blogon hozzám. Ezt a mentalitást kellene fölülírni hosszabb távon. Odakinn még nagyobb a választék, mégis azt látom, hogy egy bejegyzésre még a kisebb látogatottságú blogok esetében is érkezik 10 hozzászólás. Itthon ezt inkább közkedveltebb személyeknél esik meg állandó jelleggel, de "csak úgy" alapon sajnos nem. :S A magyarok inkább szeretnek csendes zugolvasók maradni, nekem az a tapasztalatom. Itt vannak, olvasnak, de nem, vagy csak nagyon ritkán elegyednek párbeszédbe egy blog írójával. Pedig én nagyon nagyra értékelem azt, ha valaki veszi a bátorságot és ír. Lehet később válaszolok 1-1 kommentre, de attól még iszonyatosan nagyra értékelem a hozzászólásokat, még az esetleges negatív kritikákat is, hogyha valóban lehet belőlük tanulni. Gonoszkodásnak, trollkodásnak persze nincs helye, az csak elrettentő példának jó. :D

      Törlés
    2. A lényeg persze lemaradt, hogy Neked is jóféle 2016-ot, veled vagyok a blogon! Még ha nem is kommentelek túl gyakran. Ejnye...pedig miről dumáltam az előbb??? :D

      Törlés
  3. Minden jót kívánok neked, remélem bejönnek a számításaid!

    Írtál egyébként a blogger-olvasó kapcsolatról, de azért - főleg, amiről beszélgettünk -, a blogger-blogger kapcsolatokon is lehetne változtatni. Sokan nagyon magas lovon ülnek, és ráadásul teljesen alaptalanul. Magyar mentalitás ez is, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene, de én mégiscsak jobban örülnék annak, ha egyenlő partnerként kezelné mindenki a másikat, mert független attól, hogy ki mit pötyög a weben, ugyan olyan emberek vagyunk. Nyilván más, amikor csak az előnyök miatt barátkozik valaki, meg niylván más, amikor a személyes érdekli, esetleg tanulni szeretne tőled, a sikereidből. Száz szónak is egy a vége: tök jó lenne sok mindenen változtatni, és azért remélem, hogy sikerül, a jó dolgok pedig eljönnek idén :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon remélem! :) Szurkoltam ám érted az évben! :)
      A blogger-blogger kapcsolatokról nem is mertem írni sajnos, több ok miatt is. Sajnos nagyon sok a gonoszkodás, és amennyire elharapódzott ez a helyzet, már nem igazán lehetne megállítani a negatív hatásaival együtt. Vagy magával rántja az embert, vagy küzd ellene, vagy próbál semleges maradni. Én is benne vagyok részben, de én konkrétan csak az ellen szólaltam fel keményen, aki nagyon csúnya dolgokat művelt. Nyilván ez meg azoknak nem tetszett, akiknek vaj van/volt a füle mögött. Nekem is szúrja a szemem, ha a hasonló értékrendű társamat bántják, azoknak az illetőknek is biztosan fájt. Ennek ellenére engem csak az bánt, hogy elég sokaknak tettem én már szívességet és van aki szeret sz*rba sem venni utána.
      Van aki csak érdekből barátkozik, és van akinek mindegy, és valaki nem is szívesen barátkozik már, mert elege van a kavarásból. Utóbbiból szerintem egyre többen vannak, de a legelsők meg kezdenek szépen felsorakozni.Hogy ebből mi sül ki, inkább bele sem gondolok hosszabb távon. De remélem hogy valamerre elindul a tendencia, vagy fölfelé vagy lefelé, jó lenne tisztán látni a dolgokat, így a hozzáállás is olyan lehetne! :)

      Törlés
  4. Jaj én bevallom, néha úgy érzem, hogy csak szerintem egy túlárazott és nem meggyőző a ghd, aztán ezt a fodrászom is megerősítette, amit meg te írtál, arra már nem is szeretnék mondani semmit. Viszont amit a blogger-blogger kapcsolatról gondolok...vannak "igazi" emberek, akiket kedvelek és bármikor szívesen leülnék velük egy kávéra és beszélgetésre, a többiről max e-mailben fejteném ki neked a véleményem. Maradjunk annyiban, hogy én nem voltam annyira oda a Digital Divasért, voltak momentumok, amikor rendesen ledöbbentem :D :D :D
    Az olimpiát nagyon várom, pont tegnap döbbentem rá, hogy basszus, ki kell találnom valamit, hogy a munkahelyemen is nyomon tudjam követni. Aztán ma döbbentem rá, hogy basszus, öngyilkos leszek, ha a fiú vízilabdásaink nem lesznek kint.
    Remélem az idei év a tiéd lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem meggyőző, és nem csak ezzel van a gond, egyszerűen az ügyfélkezelésük az én példámon keresztül, egy nagy nulla volt, amit lefolytattak.
      Azt a levelezést szívesen lefolytatnám Veled, azt hiszem lennének közös pontjaink, mert nekem is akadtak meglepetések a DD-n. Például volt olyan, akivel jóban voltam régen, mint blogger, de a hátam mögött úgy láttam megy a susmus, és köszönni sem akart, pedig 10-20 centi különbséggel volt mögöttem. Ez nem egy áthidalhatatlan távolság, mint látod. :D
      Remélem sikerül kitalálni egy módot amivel tudod követni az eseményeket, vagy egy nyaralással egybekötött Olimpia végigszurkolása sem lehet rossz! :)
      Én is remélem, de tisztában vagyok vele, hogy azért ehhez a reménykedés kevés, tenni is kell érte! :)

      Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com