2013. március 27., szerda

Olvasók vs. kommentelők- Te kinek vallod Magadat?

Sziasztok! 

Szerintem sikerült megint, valami megosztó témába vágnom a fejszémet, ami lehet hogy nem feltétlenül baj. A kihívás amúgy is érdekesebbé teszi az embert, ha meg elrontja, később remélhetőleg tanul belőle, hogy mi az, amit talán másképpen kellett volna.

Ez a téma úgy adta magát a kezembe, hogy a múlt hét előtt elkezdtem csinálni egy kérdőívet* a Számotokra, aztán a kommenteléses kérdésnél eszembe jutottak Verus szavai, amiket egyszer hozzám intézett, valami ehhez hasonló volt, szó szerinti idézéshez lusta vagyok visszakeresni: Különbséget kell tenni olvasó és kommentelő között. Először, nagyon nem is értettem ezt az egész dolgot. Betudtam annyinak, hogy igen, az olvasó az olvas, aki meg kommentel, az ír és kész. Mivel a régebbi oldalamon is tapasztalam azt, hogy az emberek nem szívesen írnak kommentárt, így nem is igazán akartam gondolkodni erről. ( Az meg már megint más, hogy most visszagondolva, az ottani arányok látványosan jobbak voltak, pedig ott látványosabban, könnyebben lehetett trollkodni.)
* Ami a kérdőívet illeti, elhalasztom majd nyárra ezt a herce-hurcát, mert pofátlanságnak éreztem volna, hogy 5 havonta ilyenekkel jövök. Még, ha változott is az oldal, meg én is, rájöttem nem kell mindig ilyenekkel nyaggatni az olvasói tábort. Tudom van olyan aki állandóan kérdőívezik, valaki meg rohadtul nem is akar foglalkozni ilyesmivel valamilyen oknál fogva,  én meg valahol a kettő között szeretnék lenni. 



 Szóval, azelőtt nem is nagyon láttam különbséget e két tábor között. Az olvasó olvas, a kommentelő kommentel, ha akar.- wow, erre aztán mindenki rájöhetett. Aztán, egyre jobban kitisztult a kép, hogy hoppá, anyukám, ennél összetettebb dologról van itt szó! Most az én meglátásaimat osztom meg Veletek, jó szívvel, mindenféle rossz-, vagy hátsó szándék nélkül.

Olvasók fajtái
Csakis olvasó- Ezt szerintem nem kell magyarázni. Ők azok, akik feljönnek, elolvassák, amit kell. Nem fejeznek ki semmit. Legyen szó nem tetszésről, vagy éppen tetszésről, inkább magukban tartják, vagy úgy gondolják, hogy lehet nem is érne semmit a véleményük (?), vagy éppen, hogy már előttük elmondtak sok mindent, amivel ők egyet értenek.
Érdek olvasó- Na jó, a megnevezés tényleg nem a leghelyesebb, inkább át kellene írnom érdek követőre, ugye? Én az olyan olvasókat tartom annak, akik egy adott nyereményjátékra rögtön becsatlakoznak. Azelőtt a kutya sem hallott róluk, de amint játék van, már megjelennek. Én ezt azért próbálom a saját módszereimmel kivédeni, viszont tudom, hogy nincs megbukhatatlan rendszer. Mégis, jobban szeretem azokat akik nem csak akkor jelennek meg a színen, hogyha nyereményjáték van. Ha másnál látok ilyet, el is szomorodom egy kicsit...
Inkább olvasó-néhai kommentelő: Szerencsére vannak olyanok is, akik ugyan az esetek többségében olvasók, azért ha szükséges, néhai kommentelőkké válnak. Legtöbbször, szerintem akkor írhatnak, hogyha valami olyan hozzáfűznivalójuk van 1 adott témához, amit más még nem mondott el, vagy éppen, az elsők között vannak a kommentelők között. Vagy más megvilágításba helyeznek 1-1 témát amire a többség nem is gondolna.

Kommentelők fajtái
Fura, mert szerintem, nem minden kommentet író ember olvasó is egyben. Legalábbis, értő olvasóként nem jegyezném be. (Igen, már várom azokat a kommenteket, hogy mekkora bunkó vagyok, hogy most burkoltan le mertem funkcionális analfabétázni mindent és mindenkit, közben szó sincs erről, csak egyszerűen felhívtam erre is a figyelmet.) Sokszor volt már, hogy valamit megmagyaráztam, és olyan kommentet kaptam, hogy elgondolkodtam, hogy biztos 1 szösszenetet olvastunk, egy írásról beszélünk? De ezt nem csak Magamnál vettem észre, hanem másnál is, így próbálom nem személyes támadásnak venni. Van aki értelmezi amit olvas, valaki meg csak a kiskaput keresi, hogy mibe köthet bele, vagy éppen, sz*r napja volt, aztán valakin ki kellett engednie a hisztit. Arra, hogy felmenjen a pumpa az agyában, elég volt már pl. a posztom címe is. Vagy valami ilyesmit tudok elképzelni, néha...Az pedig, hogy nem vagyok valakinek szimpatikus, nem baj, ettől függetlenül nem kell olyan véleményt írni, ami nem fedi a valóságot, vagy csak a balhét generálni.
De visszakanyarodva a kommentelőkhöz, szerintem a következő csoportok alakultak ki:
Állandó kommentelők - Azt vettem észre, hogy minden oldalnak megvannak a maga már jól megszokott kommentelői. Bármilyen téma van, ők írnak, észrevételeznek. Többnyire a tetszésüket fejezik ki, de van, aki a nem tetszését is leírja, ami nem baj!  Bevallom az állandó kommentelőket tartom a legtöbbre. Nem feltétlenül azért, mert csak jót mondanak, csak a kommenteléshez, én is lusta vagyok néha, és azért mindig írni valamit különböző témákhoz, elég elismerendő dolog, szerintem.
Többnyire kommentelők: Az esetek nagy részében ír, de nem mindig, minden egyes alkalommal. Jót vagy rosszat, az most mindegy, többnyire ír. Kb. úgy tudom ezt elképzelni egy százalékos megoszlásnál, hogy az esetek 40%-ában nem ír, a maradék 60%-ban pedig szívesen, vagy mert van hozzáfűznivalója. Tehát, inkább a vélemény nyilvánítás felé hajaz az illető. Inkább olvasó-néhai kommentelő ellentétének gondolom, csak hogy egyszerűbb legyen.



A kommentelőknél pedig általánosságban el lehet mondani, hogy vannak pozitív kommentelők, reális kommentelők, és vannak...hát negatív, inkább lehúzó kommentelőknek mondanám az utolsó típust.
Kétségtelen, hogy nagyon sok oldaltulajdonos a legjobban a pozitív kommentelőket szereti. Én is valamilyen szinten hozzájuk húzom, ez nem titok, nem akarok álszent lenni, de mégis csak jobb egy pozitív szövegen futtatni a szemed, ami elismeri a munkádat, és tényleg látod annak gyümölcsét, hogy azt valaki észreveszi, mi több, nagyra értékeli. A reális kommentelőket is szeretem, őket azért is jó olvasni akárhol, mert nem csupa méz&máz (pénz&sárm :))  minden, ha szükséges, azért meg tudják mondani a frankót, legyen szó bármiről is.
A harmadik típussal volt már dolgom, bevallom eléggé frusztráló az ilyen ember. Nem azért, mert nem bírom a kritikát és egy királykisasszony vagyok. Hanem, amikor tényleg semmi sem jó, és az illető mindenben csak a rosszat látja, egy jó szava sem volt sose az adott oldalhoz, ott azért már, lehet nem a szerkesztő a"bűnbak". Ennek ellenére tudom, az én fejemen sincs glória, de talán az ilyen emberek teszik olyanná a bloggerinákat, hogy olykor ellenségesebbek az olvasóikkal, a kelleténél. Esetleg lekezelőek, bár én az utóbbi idők eseteiből igyekeztem tanulni, és rájöttem, hogy sok mindent le kell írni, mert nagyon sok mindent az olvasó nem vesz olyan természetesnek, mint én. ( Érdekes ez a kettősség, mert egy másik oldalon is szerkesztő vagyok és ott a főszerkesztő pedig azt szokta mondani, hogy nem kell mindig mindent elmondani, ne nyújtsam a cikkeimet, mint a rétes tésztát, mert nem ez a lényeg, ne akarjak mindent megmagyarázni.)

Mi lenne a helyes? 
Erre az lenne a helyes válasz, hogy ezt nem az én dolgom eldönteni. Nem is akarom senki helyett eldönteni, hogy mit csináljon, mert nem azért íródik egyik bejegyzésem se, még ha ez is jön le sokaknak. Csak a saját példámat tudom hozni, ezzel a témával kapcsolatosan. Régebben ritkábban írtam bárhova is megjegyzést. Aztán, voltak oldalak amik megszűntek, vagy éppen megszűnni készültek és olyankor jutott eszembe, hogy azért lehettem volna "rendesebb" olvasó is, aki kifejezi a tetszését és a nem tetszését is, akár. Azóta már többet írok, a magam módján. Egy biztos, nem pofátlanul, mindenféle linkkel telespammolva a bejegyzésemet, mert azt nem tartom fair-nek senkivel szemben!

Sok ember létezik, így simán elképzelhető, hogy valamilyen "típus" kimaradt. Azokat próbáltam sorra venni, amik bennem megfogalmazódtak, amiket tapasztaltam, nem csak ezen az oldalon, máshol is.  

A cikk nem rosszindulatból, célozgatásból és sértegetés végett született!-ezt fontosnak tartom kiemelni, mielőtt összeesküvés elméletek fejeként elkezdene valaki emlegetni. 


Nincs is más hátra, minthogy a Ti véleményeteket kérdezzem meg erről a témáról. Ti mit gondoltok erről? Ti melyik kategóriába sorolnátok magatokat? És az olvasótáborotokat?

1 megjegyzés:

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com