2013. április 7., vasárnap

+1,2,3 felfüggesztettet kérek!

Sziasztok! 

Nem kell pánikolni, nem a börtöni felfüggesztésről lesz itt most szó, hanem egy réges-régi hagyományról, ami nagyon is kezd teret kapni Európában. A minap láttam a Híradóban is, ezért gondoltam, hogy jó figyelem felkeltő lenne, még ha nem is éppen egy tipikus beauty témáról van szó. Bár attól függ.... Hogy mitől? Olvass tovább! 

A kép innen származik: http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2013/04/k%C3%A1v%C3%A9.jpg




Akik Facebook-on tevékenykednek, biztosan belefuthattak abba a történetbe, miszerint a kávézóba betérő urak nagy meglepetésekre kérnek pár darab kávét, egy részükre pedig kifejezetten rásütik a felfüggesztett szót. Például kérek 1 kávét és kettőt felfüggesztve. A történet szereplője pedig sokáig nem érti, hogy mi is folyik tulajdonképpen a helységben, csak azt látja, hogy a vendégek mindig a sima megnevezésű kávét viszik el, a felfüggesztetteket pedig kifizetik. Nagy megrökönyödésére, egyszer csak 1 koldusszerűen öltözött férfi lép be, és megkérdezi, van-e számára egy felfüggesztett kávé. Mivel előtte, már kifizették a kávét, így őneki csak meginnia kell azt. Ugye milyen egyszerű? 


Történelem

A legenda szerint ez a hagyomány Nápolyból származik, még pedig a világháború után, amikor már amúgy is sok ország szépen le volt gatyásodva. Sok úriember azonban, ekkoriban 1 kávéval többet fizetett, mert a nápolyiak úgy tartották, egy jó kávé mindenkit megillet. Az akkori hagyomány szerint, a fizetés utáni első betérő vendégnek ajánlották fel udvariasan, hogy kér-e egy kávét? Ez azt jelentette, hogy a kávé már ki volt fizetve. Szerintem, ez a fajta tapintatosság, nagyon is jó lehetett akkoriban, hiszen a férfiak amúgy is nehezen viselik azt, hogyha segítségre szorulnak. Így, megőrizhették az önbecsülésüket, nem rombolta le azt senki, hogy egyenesen a képükbe vágta: ingyen van a kávé, viheted, úgyis rá vagy szorulva, látom. 

Hogy kapcsolódik ez most ide? 
Tulajdonképp úgy, hogy szerintem a szépséghez a lélek szépsége is hozzátartozik. Valamint, ha valakin segítenek, maga is szebben láthatja a világot, még ha csak ideig-óráig éri ez a szerencse, de legalább kapott pár pillanatnyi jóságot, ha mondhatjuk úgy "szeretetet". 

A másik szál, ami ide kapcsolódik, az az, hogy Magyarország is beszáll ebbe a felfüggesztett dologba. Mi több, itt találhatóak meg a felfüggesztett dolgok legkülönbözőbb, legszélesebb skálájú választékai. Tehát, nem csak kávét tud valaki vásárolni felfüggesztve hanem tegyük fel egy szendvicset, péksüteményt, állateledelt, egy fodrászati beavatkozást, sőt, mintha virágot is hallottam volna, amikor hallgattam a híreket. A fent említett helyekre fel fognak kerülni az úgynevezett fekete csészés matricák (amiknek a kitételét már elkezdték pénteken), így lehet őket majd megkülönböztetni a többi helytől, ahol nem lehet majd jótékonykodni tulajdonképp. 

Ugyan a kávé, a szendvics, a virág és még talán a kisebb kutyaeledelekre lesz kereslet ilyen téren, hogy adakozzanak az emberek, de a nagyobb dolgokban nem vagyok biztos, hogy találhatunk vállalkozó szellemű (és pénztárcájú) valakit, aki csak úgy hipp-hopp kifizet 1 hajmosást-vágással-festéssel, minden egyébbel. Elvileg, csak a rászorulók fogják megkapni a felajánlott termékeket. Ennek a fogalomnak azonban a pontos körülírása még várat magára, főleg úgy, hogy szerintem sokféle rászoruló, szegény ember létezik. Nyilván van olyan, aki térdig a koszban mászkál, és van olyan is, akinek "csak" a mindennapi betevő okoz gondot, de a környezetét szépen, tisztában tudja tartani. Csak reménykedni lehet, hogy valami igazságos rendszer kerül bevezetésre, mert amúgy meg annyit fog érni ez az egész, mint a bikán csöcs, 2 szóval: szinte semennyit. 



Ti mit gondoltok a kezdeményezésről? Láttatok már matricás helyet? 

1 megjegyzés:

  1. Ez mennyire édes, még sosem hallottam erről a kezdeményezésről!
    Viszont már felsejlett előttem a negatív kép is az akció beindulásáról: hogy hemzsegni fognak pl a Deák téren a Costa előtt azok a népek, akik éppen most, lomtalanításkor járják nálunk az utcákat...félek, nincs az a szabályrendszer vagy üzletvezető, aki normális mederbe lenne képes terelni a "nyájat".
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com