2015. április 19., vasárnap

Elolvastam: Könyvélmények II.| 2015

Sziasztok!

Az elolvasnám első része óta néhány könyv utolsó lapjáig jutottam. Volt amit a kívánságlistáról választottam, de volt olyan is, amit még szeptemberben kezdtem el olvasni, és most sikerült a végére jutnom. Cirka fél év kihagyás, de sebaj, ott folytattam, ahol abbahagytam!

Kép forrása


Fejős Éva : Hotel Bali
A nénikémék könyvespolcáról nézegettem érdeklődve ezt a könyvet. Akkor kaptam kölcsön, azzal az útravalóval, hogy ez egy nagyon tanulságos könyv. Mit ne mondjak az volt, kicsit elkerekedett a szemem amikor fény derült az igazságra, bár sejteni lehetett a végkifejletet. Kicsit nem tetszett a struccpolitika, amit némelyik szereplőnél tapasztaltam, de annyi baj legyen. Ez a jellemvonás nálam nem aratott sikert, másnak lehet pont be fog jönni, mert elvileg csak emeli tovább az izgalmakat a könyvben.
Ez volt az a könyv, amit szeptemberben kezdtem el olvasni, de csak most fejeztem be. Nem azért mert kegyetlen rossz könyvnek gondolom, egyszerűen rossz helyen kezd igazán beindulni a sztori. Olyan ez, mint Az aranyemberben a Vaskapu leírása: ha azon túljut az ember, a történet utána sokkal emészthetőbb és élvezhetőbb.

Kép forrása


Frei Tamás - A bankár
Isteni! Hatalmas könyv, több szálon futó cselekménnyel. Szeretem, hogy nem ostobaságokról esik szó a könyvben, hanem nagyon sok kis stikli kiderül...és hát a párhuzamok sem elhanyagolhatóak a jelen korunk /vagy pár évvel ezelőtti/ Magyarországával. Az a baj, hogy én simán elhiszem, hogy a könyv megtörtént eseten alapszik. A folytatás pedig itt ül mellettem. André bátyátok hiába idősebb a könyvben, szerintem most fogja a legjobb véghajrát hozni! Izgulok, mert szegény már tényleg minden volt az első két könyvben, csak akasztott ember nem.....
Érdemes elolvasni és átrágnia az embernek magát sok-sok oldalon (még ha elsőre soknak is találjuk a 616 lapot), mert nagyon sok jól felépített összefüggés van az oldalak között megbújva. Én ezeket szeretem nagyon olvasni, bújni, böngészni. Már lassan én is úgy gondolkodom, mint egy légiós, hála a könyvnek. Igaz, én azért nem éltem át azokat a borzalmakat, sőt, ki sem bírnám őket, meg hát alkalmatlan is lennék erre a pályára, de azért jó, ha agyban ott van az ember.... Valamelyik nap éjjel jöttem haza, amikor megállt mellettem egy fekete autó,  már a helyezkedésem és a fülelésem is kb. ehhez a könyvhöz illő volt. 

Kép forrása




J. R. Ward -A király
Nem tudom hanyadik rész ez, talán a 10-dik? Minden esetre nagyon szeretem a Fekete Tőr könyveket. Most egy egészen más konfliktushelyzetbe kerül a királyi ház életébe. Tetszett, hogy időutazással van bélelve a könyv, így párhuzamosan haladt előre a "jelen kor" illetve a múlt történései, majd végül egy nagyon kritikus és életveszélyes ponton fonódtak egybe, pont ott, ahol szükség volt rá. Azért azt sajnálom, hogy egyre inkább háttérbe kezdenek szorulni az igazi jól megszokott vámpír viccek egymás közt, és kezd a hangsúly valami teljesen más irányba elmenni. A fő szál megvan/megvolt, csak szívesen olvasnék még többet a testvérek életének alakulásáról. Persze a rosszak jellemfejlődése sem elhanyagolható dolog, csak jobban örülnék, ha lenne 1-2 szál, amit lezárna az író, mert csak idegesítő mellékszálként kezelem őket. 

A kép forrása




Nyáry Krisztián-Így szerettek ők 2.
Kivételesen a második kötettel kezdtem az olvasást. Kicsit más így a költőkről, írókról olvasni, mint ahogyan anno az életpályájukat ismertették meg velünk. Igazából semmilyen különleges dolgot nem tartalmaz a könyv, egyszerű szerelmi életrajzokról, szerelmi háromszögekről, négyszögekről esik bennük szó. Talán úgy tudom ezt elképzelni, hogy egy kicsit mintha az lenne a cél, hogy szerelmi szálakon keresztül akarják megfogni a fiatalabb korosztályt, hogy ismerjék meg jobban kiről és miről tanulnak. Nem sok dolgon lepődtem meg, igazából a 100-200-400 évvel ezelőtti ember is ember volt, teljes valójában, tele hibákkal, gyarlósággal és minden egyébbel. Elsősorban azért olvastam el, mert a cím fogott meg, ráadásul kicsit hiányoznak a régmúlt irodalom órái is, így nem bánom a rá fordított időt.
 Nem egy kötelező fogás, igaz sok kritika éri a szerzőt, mert sokak szerint ez egy pletyka könyv, holott erről szó sincs. Én inkább azt látom a fő irányvonalnak, hogy a mai nyelven, érthetően és egy helyre próbálta meg a szerző összegyűjteni ezeket a szerelmi történeteket, vagy éppen kisiklásokat, balhékat- ha úgy tetszik. Ő maga is leírta, ezek a tények akárhol elérhetőek, csak sokáig kell utánuk olvasni.:)  


Na és Ti miket olvastatok el mostanában? Szeretitek a könyv ajánlókat a blogokon? 

2 megjegyzés:

  1. A Hotel Bali-nak épp most készülök nekiesni, és több Fejős Éva regény is várólistán van. Elég kevés időm marad olvasásra, és "sajnos" az a típus vagyok, aki ha egyszer belekezd egy könyvbe, nem bírja letenni :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak néha vagyok így, de szerintem tetszeni fog, Fejős Éva könyvei szerintem kortalanok is, inkább nemben vannak szabályozva, hogy ki olvassa őket. De nem hiába van a korunk 10 legjobb írói között azt hiszem. :)

      Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com