2015. június 17., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!}- Szegény bloggert/vloggert amikor az ág is húzza....

Sziasztok! 

Egy kis újdonság a VKP háza táján: most már nem egyencímek lesznek, hanem mindenki maga ad címet a bejegyzésének. Így csak találgatni tudtok a bejegyzések elején, hogy miről is lesz szó. Na jó nem, igazából ez a kreativitás kibontakozásának a segítése miatt lett így. A mai téma eléggé akcióba vág, ugyanis múlt héten volt pontosan erre a szituációra egy eset, mégpedig most a Blogolásból meg lehet élni? c. bejegyzés jön. 

Elég megosztó téma, már csak azért is, mert lehet hogy sokan most épp arra várnak, hogy na vajon mikor ugrik ki a nyúl a bokorból, mikor lehet valakire rásütni azt, hogy csúnya blogger, pénzért blogol, hát hogy képzeli, meg amúgy is.... 


Kezdem az elején: itthon ez az egész szerintem még csak gyerekcipőben sem jár. Sőt, még totyogásnak sem mondható. Köszönhető ez az elmaradásunknak és a fekete-fehér rálátásnak, amiben egy ideig én is éltem. Anno én is elítéltem azt, ha valaki pénzért blogolt, de egyszer Urban-Eve Via volt az, aki nagyon jól megfogalmazta ezt pénzért blogoljunk dolgot. Szó szerint nem keresem most vissza, de a lényeg az annyi hogyha tudsz azonosulni azzal amit reklámozol, akkor nem a lelked adod el, hanem a lelked teszed bele ebbe a dologba, amiért nem szégyen ha pénzt kap az ember. Nekem legalábbis ez jött le akkoriban. Bár, nekem legalább lefőtt a kávé belőle, és nem a mai napig őrjöngök ha meglátok valami kontentet a világhálon hogy húúú ezek a szemetek biztosan pénzért csinálták ezt a bejegyzést/reklámot/jó véleményt bármiről, legyen az film, könyv, kozmetikai termék. Ez egyszerűen nem így működik itthon. 

Bár tény és való, pénzes felkérést már kaptam, de nem éltem vele sohasem, mert 1. akkoriban nem éreztem volna korrektnek, hogyha elfogadom 1,5-2 éves blog létemre nem gondoltam volna, hogy nekem ezt meg kell lépni, 2. magamban is csalódtam volna, az akkori nézeteim miatt, 3. azért a Ti reakciótoktól is tartottam akkoriban. Elvégre nem mindenki tartja ezt jó dolognak, sőt, sokan inkább megvetendőnek gondolják, amiért a bloggert meg kell hurcolni úton útfélen és ha szerencsétlen ne adj Isten belefáradna, akkor még egy jó nagyot kell rántani rajta. 

De ebben nem a meghurcoltatás az igazi sunyiság, hanem az, ahogyan az emberek szépen, finoman érdeklődni kezdenek róla ask.fm-en, vagy a blog egyéb csatornáin keresztül (mennyit fizet, kicsoda, mi az), gondolom a Youtube lehetőségeiről nem kell beszéljek. Amint kiderül a tarifa, vagy az hogy valaki ezzel egy idő után pénzt mer keresni, akkor sokan előveszik a kis kardjukat, vasparipájukat és kb. fölnyársalják az illetőt, hogy ő ezt hogy meri. (Persze, aki ezt az egészet alattomosan csinálja és nem értesíti a látogatóit, hogy ez egy fizetett hirdetés volt pl. egy bejegyzés végén, az lehet megérdemli azt, amit utána kap, de ezek az extrém esetek szerintem.) 

Itthon szerintem kevesen tudnak megélni ebből, talán sokat mondok, ha ezt az egészet számszerűsítem 9-10 emberben összesen. Aztán vannak azok a fiatalok, akik úgymond a zsebpénzüket keresik meg így, de az az összeg meg nem a megélhetés téma. 

Most ott tartok, hogy itthon nem csak feltétlenül a lehetőségek számát lehetne növelni, hanem az elsődleges gond ennek a dolognak az elfogadásával van. Mert van aki ezt könnyű kereset szerzési lehetőségnek tartja. Múlt héten tudtam meg, hogy a Youtuberek csak" összerinttyentenek" egy videót és halálra keresik magukat. Azt hiszem erről az illetékeseket kellene megkérdezni, hogy mennyire is rittyentés és könnyű munka ez az egész. Nekem van egy olyan sejtésem, hogy nem 5 perces munka ez. De akár a blogírást is mondhatnám ide...szöszölős ugyan, de sokan szeretik csinálni.

 Ha ez a szeretem dolog pedig összekapcsolódik azzal hogy még meg is tud belőle élni az ember, az maga a mennyország, mert akkor egy napot sem kell dolgoznia az illetőnek. Igen, lehet ezt irigylik mások, nem is a pénzt, hanem azt, hogy valaki olyasmivel keres pénzt, amit szeret csinálni. Elvégre hány ember mondhatja ezt el a munkájáról? Még egy volt középiskolai tanárom mondta azt, hogy 1000-ből ez 1 embernél valósul meg. (Főleg az itthoni hozzáállással ez az arány lehet hogy még rosszabb is...) 

Mindenesetre, én csak úgy támogatom/fogadom el más bloggereknél/vloggereknél az ilyesmit, ha egyezik az én értékrendemmel és senki sincs átvágva a palánkon. Sem én, sem a közönségem, és természetesen az se, akinek a munka készül. Ezt csak így lehet hosszabb távon csinálni, rövidebb távon hol jó, hol nem jó, de ha egyszer kibukik valami, akkor utána nehéz visszaszerezni a bizalmat. Akinek van egy kis sütnivalója, ezt nem kockáztatja meg! :)

Saját magammal kapcsolatosan nem tudom hogy elfogadnám-e azt, hogy pénzt kereshetek a blogommal, vagy esetleg egy csatornával. Nem mondom azt, hogy elzárkózom tőle teljesen, csak akkor sok minden megváltozna..nagyobb tudatosság várna rám, ami lehet keretek közé szorítana és a végén még a legkisebb alkotási vágyat is kiölné belőlem-ettől meg bevallom félnék belevágni. Mindenesetre, ha bármi van, úgyis tudni fogtok róla Ti, mint olvasók. Ahogyan a tesztelésre kapott termékeknél is feltüntetem hogy mi az amit kaptam, és mi az amit nem, szerintem itt is hasonlóképp járnék el. Bár, nem hiszem, hogy ez a veszély fenyeget..

Ezek lettek volna az én gondolataim, remélem azért túl nagy pusztítást nem okoztam az előbbi sorokkal, de az utóbbi idők történései és félreértései a blogvilágban már szerintem amúgy is kicsit tisztázásra szorultak..vagy legalább arra, hogy beszéljen róla az ember. Elvégre be lehet ezeket a dolgokat söpörni a szőnyeg alá, csak idővel a szőnyeg alatt egy nagy szemétdomb lesz, olyan, amit már nem lehet eltakarítani.....ezért bűzlenek már az ilyen dolgok a többségnek, mert nem beszélünk róla eleget, vagy kellőképp világosan.


6 megjegyzés:

  1. Én élvezném, ha kapnék érte pénzt. :D Viszont nem ez az elsődleges célom (sőt semmilyen sincs azon kívül, hogy lefoglaljam magamat, és leírjam a gondolataimat), és törekednék arra, hogy közben őszinte maradjak, mert egy jó blogger nem hazudik. Sőt, én elutasítom azt, amikor valaki pénzt keres/rengeteg ingyen terméket kap, és annyira elszáll, hogy már nem is a saját véleményét írja le, hanem valami pozitívat, aztán kidobja az egész terméket a kukába, mert ő maga is tudja, hogy az egy vacak, de hát erről senkinek se kell tudni, aztán még kap további felkéréseket, mert annyira megvásárolható szegény lelke... Márpedig egy sampont odaadni 10 megvásárolható bloggernek még mindig olcsóbb, és hatékonyabb reklám, mint egy nagy hirdetőtábla...
    Szerencsére vannak még olyan bloggerek is, akiknek a véleményében lehet bízni, függetlenül hogyan jutottak az adott termékhez.
    Úgyhogy szerintem ezek a támogatások jók, de tudni kell őket kezelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt én sem díjazom, amikor valaki sunnyog, vagy éppen elfelejti megemlíteni egy termékről, hogy tesztelésre kapta és végül más, becsületesebb bloggernél látom, hogy amúgycéges megkeresésről volt szó, de az illető ezt elhallgatta, egy nagyon szép körbenyalós bejegyzéssel. Épp ezért forgatom a fejemben azt, hogy nyaralás után megrendszerezem a blogok követéseit magamnál és szépen leiratkozom egy csomó blogról. már egyszerűen undorom van attól, hogy olyanok is kezdik ezt a kis cukor taktikát alkalmazni, akikre anno azért felnéztem, vagy nem is gondoltam róluk.
      Szerintem a legcikibb az, amikor egy olyan terméket istenít a blogger, ami amúgy senkinek sem vált be rajta kívül, majd amikor ennek hangot ad a közönség, a blogger elkezdi a negatív véleményeket kitörölni. Nálam is volt olyan termék ami a többségnek nem vált be, mégsem töröltem vagy moderáltam....Az is egy vélemény. Akinek hasonló a bőrtípusa mint annak az illetőnek, lehet segít az ő véleménye. Így miért törölném ki? :)
      Nagyon kevés lett nálam azoknak a száma, akiknek a szavára adok. Ezért sem láthattok már olyan ok sztár terméket a blogon, mert nem akarok felülni mások szavának, inkább magam keresgélek és azok tanácsait fogadom meg, akikét érdemes és emberiek maradtak.:)
      Szerintem is meg kell(ene) tanulni ezeket az együttműködéseket kezelni, de sajnos erre nem mindenki képes. Valaki egy 5 ezer forintos meglepetésdobozzal járatja le magát, valaki pedig egy 10 ezer forintos csuda szérummal ami nem is az ő bőrtípusára való- kinek mi fekszik. Valakinek mindez együttesen - így az igazi az összhatás.

      Törlés
  2. A külföldi helyzethez tényleg nem érdemes az itthonit hasonlítani, kicsit számomra olyan, mintha a cégek direkt szemellenzőt használnának és még véletlenül sem terelnék abba az irányba a dolgokat, de tudom, büdzsé, stb.
    Az, hogy ha valaki pénzt keres a blogjával, az nem ír ilyen bejegyzést, nem magyarázkodik, nem köti az olvasók orrára, mivel az eddigi személyes játszótér innentől kezdve teljesen más irányt vesz és ez esetben megvetnék a bloggert az olvasói, ha ezt bevallaná.
    Az meg, hogy egy cég felkér olyan lányokat, akiket a jutyúb világán keresztül virtuális nővérünkként fogadtunk be és ők mosolyognak vissza egy reklámnál, az pont a Hirtelen 30 című filmben lévő projekt fő irányvonalát adja vissza, amikor a főszereplő a nővérét, a testvérét, az évfolyamtársát szeretné viszontlátni a magazinban.
    A mennyit kapott ezért a szereplésért kérdést én akkor sem nagyon értettem, bár az igaz, hogy a mi társadalmunk szeret egymás pénztárcájában turkálni, de szerintem a blogger számára a cégek részéről az egyik legnagyobb elismerés, amikor alkalmasnak találja őt a termékének a tesztelésére és bemutatására, én legalábbis itt szoktam ugrálni és vinnyogni mind a mai napig, ha 1-1 felkérés érkezik a mailboxomba.
    Ha pénzt is lehetne keresni a bloggal és ebből fizetném be a számláimat? 11 év multis munkaviszony után úgy érezném, hogy felháborítóan könnyű munkám lenne, mert lassan 3 éve jó érzésekkel nyitom meg a blogger felületét és mosolygások közepette pötyögöm be a bejegyzéseket - ezt a viselkedést egy munkahelyen szerintem drog- és alkoholteszttel jutalmaznák :PPP
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit azt éreztem minta a második bekezdésednél belém akarnál kötni. Nem egyszer láttm már 1-2 magyar oldalon azért a bejegyzés végére leírva azt, hogy PR bejegyzést olvashattak a felek. Igényesen. normálisan volt megírva. Igaz egy finya komment nem jött rá. Be lehet ezt vallani, a kérdés az, hogy az olvasók hogyan kezelik. Fel lehet ezt fogni egy lehetőségként is: lehet a blogger pénztárcája nőne ettől, de például a blogger kerete is nőne tőle. Lehet akkor 3-4 termékkel többet tudna áldozni. Ha ezekből egy is beválik és szuper lesz, akkor megoszthatja az olvasóival is...Mindenki nyert vele egy kicsit.
      Nincs gond a felkérésekkel, amennyiben hitelesek a felek és tényleg az igazat írják, és becsületes munka van mögötte. Nekem pl. a fent említett balhéval nem is volt kapcsolódásom különösképp, csak kicsit bedurcáztam, hogy valaki annyira okosnak képzelte magát, hogy azt merte írni hogy összerittyentünk egy bejegyzést és egy videót és már dől is a lé. Hogyne..én már fuldoklok tőle....A nevetéstől, nem a pénztől.;)
      11 év... Látod, már csak ezért is jó lenne egy olyan munka, amit nagyon élvez az ember! Elvégre így egy napot se dolgoznál tulajdonképp...Bár azt megkockáztatom, hogy néha biztosan jönnének hullámvölgyek, mert az ihlet se jön mindig, de ezen egy kis járás-kelés, kirándulás, program-zúdulás segíteni szokott. :)

      Törlés
  3. Annyira vicces, hogy állítólag a youtube videókban ekkora pénz van :D
    Egy videót elkészíteni baromi sokáig tart. Előkészületek: kb. fél óra. Legalább. Felvétel: attól függ,milyen hossz a videó: 20-60 perc, vágás: 1-2-3 óra, renderelés: minimum 3 óra, feltöltés 1-3 óra. És akkor még megírod hozzá az infoboxot, stb...
    Szóval igen :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak sejtettem, hogy a vágás maga sok ideig tart, Mea mesélte hogy 4-5 óra, a feltöltésről pedig csak halvány elképzelésem volt. De az előkészülésről pl. fogalmam sem volt. Bár nyilván logikusan végiggondolva azért kell idő, míg átgondolja az ember címszavakban hogy miről is beszélne. Ráadásul tuti hogy az ilyen DIY, meg mélyebb tartalmú videókhoz, valószínűleg több idő is szükséges. Akárhogy is nézem, ha valaki folyamatosan heti 2-3 videót publikál, ez tényleg egy másodállás, csak kevesebb megbecsüléssel és szinte nulla bevétellel.

      Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com