2016. február 7., vasárnap

Parfümvásárlás akrobatika, avagy honnan és miért? | Személyes

Sziasztok, 

A parfüm az nekem olyan mint másnak a rúzs vagy az órákon keresztül elkészített szép smink. Ez a gyengém, ha úgy tetszik. Ha lenne egy parfümökről szóló dal, ami sorra vesz sokféle illatot, talán én írtam volna. Már, ha tudnék dalt írni és nem valami nyekergést imitálnék. 
De a következő sorokkal inkább elgondolkodtatni szeretnék másokat, meg úgy magamban is megfordult már egy párszor ez a téma, avagy parfümöt honnan is érdemes venni? 

La Vie Est Belle Legere
A kép forrása a socialbeautify.co.uk 

Gondolom sokak egyből tudják a választ: utcai árustól biztosan nem. Helyesen bólogatok én is, annak általában rossz vége szokott lenni. Viszont még mindig van kettő lehetőség, az egyiket mindenki ismeri, ezek a drogériák polcai, a másik pedig a webshop-os megoldás. Biztos vagyok benne, hogy feltűnt Nektek is, hogy egy drogéria esetében azért a parfümök enyhén túlárazottak. Nyilván ennek megvannak az okai, például a dolgozók bére valamiből ki kell jöjjön, meg nyilván a helyben tárolásnak is megvannak az extra költségei, ahogy a belső raktárnak is egy drogéria esetében. Bevallom, én csak néha veszek parfümöt kifejezetten drogériából, mert vannak helyek, ahol nem mindig barátságos a fogadtatás. Arra viszont jó, hogy ne leírás alapján kelljen választanom egy-egy parfümöt, mert nemrégiben is befürödtem épp egy darabbal, pedig a jegyek leírása külön-külön mesésnek hatott. Élőben sajnos ez a megnyerő tulajdonság tovatűnt. Ez a rendeléses, láthatatlansági  és webshopos módszerek hibája. Úgyhogy már kevesebb ideje ugyan, de jelentősen szeretnék változásokat ilyen fronton, ezért kitaláltam, a következőt: azt fogom csinálni, hogy a drogériákat inkább csak illatcsekkolásra fogom használni, mert a webshopos árakhoz képest azért vannak különbségek. Konkrétan a múltkor 3-4 ezer forintnyi különbségre bukkantan rá, na ha ezt két alkalommal számolom, akkor is szép összeg a 6-8 ezernyi forint spórolás, főleg, hogy sok helyen a szállítás ingyen van, vagy egy bizonyos összeg felett ingyen van. Ha egy nívósabb darabot vesz az embert, ezt az összeget nem olyan nagy ügy átugrani. 




A drogériák másik hátulütője számomra az, hogy mintákkal nem mindig bővelkednek, mi több, folyamatosan lecsalják őket, főleg a Douglasban volt tapasztalatom ezzel, mint vevő és mint kísérő is. Nem feltétlenül ez zavar, csak ha már valaki otthagy 8-15 ezer forintot, vagy többet, mert szeretne a birtokában tudni 1-2 nívósabb parfümöt, akkor nem túl profi az a hozzáállás, hogy 1 illatmintát találomra kb. hozzávágnak savanyú képpel és csak a bankkártyára vagy a pénzre várnak csillogó szemmel, a kassza mögül. Itthon tudom, nem könnyű a helyzet. Pláne, amilyen sztorikat hall az ember néha...De nem szeretem, ha valahol nyűgnek vagyok kezelve addig, amíg nem hagyok egy nagyobb összeget ott. Sőt, valahol még utána is...A problémát nagyon gyorsan orvosolni szoktam ilyenkor, például többé egy fillért nem költök a boltban. 

Persze a webshop rendelésekről is vannak szárnyra kelt történetek, így én is inkább igyekeztem a megbízható megoldások felé hajlani, amikor körülnéztem ezen a fronton. Honnan is rendeljek? 

A legnépszerűbbnek az iParfümériát találtam, és nem csak a megbízhatósági faktoruk tűnt kiemelkedőnek, hanem az ügyfélkezelésük is, az elmondott, vagy épp leírt vélemények alapján. A néhai mintaválasztási lehetőség pedig csak hab a tortán. Nem véletlen, hogy elég sok blogger rendel tőlük, ha bármilyen drogériás vagy parfümös rendelést szeretne lezavarni. 

A másik, megbízhatónak tűnő webshop-ot egy díjazással kapcsolatosan találtam meg. Fontosnak tartom, hogy egy webáruház mindig naprakész legyen és ezt a nemrégiben átadott díjak is tudják bizonyítani sokszor. Kisebb kutakodás után ráakadtam a Parfümpláza.hu-ra, ami 2015-ben elnyerte Az Ország Boltja díj szépségápolás és egészség kategóriában- I. helyét, elég sok konkurenst maga mögé utasítva. A közösség által átadott díj, amit újra és újra kiosztanak, szerintem egy jó iránymutató lehet. Én pl. ezt is figyelembe szoktam venni 1-1 választásomnál. Valahogy az ilyen értékelések bizalmat hajlamosak ébreszteni az emberben, főleg a nem is olyan régi díjazások. Mert az egy dolog, ha valaki 10 éve kapott egy díjat és azzal henceg, az okosabbak legyintenek erre, mert tudják hogy 10 év távlata már lejárt lemez sokszor. Na de ha nemrégen kapta a bolt, egy 2, maximum 3 éves időtávban, akkor ott azért már tudhat valamit a csapat, szerintem is. 

Nem tudom egyelőre mennyire lesz ez az egész dolog kivitelezhető, de mint ötlet nem elvetendő dolog, sőt szerintem ez egy járható út is lehet hosszabb távon, több spórolással. Főleg, hogy a webshopok esetében sokszor látom, hogy van lehetőség tesztert is rendelni. Nyilván utazós parfümnek ez nem jó ötlet, meg ajándékozásként sem, de saját használatra azért jó üzletet lehet csinálni.

Ti mit gondoltok, hol vásároltok szívesebben parfümöket? Személyesen? Vagy webshopon keresztül? 

4 megjegyzés:

  1. Én már régóta úgy vásárolok parfümöt, hogy ha megtetszik egy új illat, 2-3 alkalommal megszaglászom valamelyik parfümériában (általában Müller) papírcsíkon, illetve bőrre fújva is, és ha minden elvárásomnak megfelel, akkor megrendelem netről. Általában az Iparfümériáról, az Emag-ról és a Luxoryshop-ról szoktam rendelni, ezeket bátran merem ajánlani, mert eddig mindenhonnan eredeti parfümöt küldtek, és a "kiszolgálással" is minden rendben volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy én is erre a módszerre fogok vetemedni szerintem. Szaglászni én is a Müllerbe járok sokszor, nem érzem azt, hogy kinéznék az embert és az eladók sem olyan rátukmálósak. Bár vannak olyan üzleteik, ahova nem szívesen jár az ember. Az Emag-ról én is hallottam még jókat, meg kell mondjam, nagyon ügyesek, mert ahhoz képest hogy csak elektronikára gondolna az ember, egyszerűen nagyobb termékskálával is jó minőséget képesek produkálni a vásárlókkal. Szerintem, talán ők az egyetlenek elektronikai téren, akiknek a jó hírük megelőzi a reklámjukat.:)

      Törlés
  2. Én a Douglasban vagy a Müllerben szoktam megszagolni a parfümöket, mert a DM-ben általában romlottak a teszterek. Sőt jártam már úgy, hogy a parfüm is romlott volt, rózsaszín helyett pisisárga színe volt és hát büdös.
    Visszavittem az üzletbe és nem akarták visszavenni, mondván kinyitottam és használtam. Nem szokásom, de akkor kivertem a dilit. Persze a végén visszaadták az árát, de azóta nem veszek ott parfümöt soha.
    A Müllerben viszont az a baj, hogy az eladók (legalábbis a győri és mosonmagyaóvári üzletben) abszolút nem értenek a parfümökhöz. nem tudják a neveket, illatokat, stb. Pedig egy parfümériában dolgozó eladótól ez szerintem elvárható lenne. ha nem is minden alkalmazott de legalább 1-2 legyen, aki ért hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Müller párti vagyok, ott azt szeretem, hogy hagynak nézelődni és általában normálisak, nem néznek ki az eladók. A DM-ből is vettem már parfümöt, itt Bp-n nem volt még semmi baja, de ezt lekopogom. Ázsia Centerben és a kőbányai piacon láttam nagyon durva eseteket, amikor tényleg biztos voltam benne, hogy na tuti nem az eredeti parfüm volt az üvegcsében, nem is vettem belőle. Főleg, mert rengeteg rémsztorit hallani, hogy hogy kimarja az emberek bőrét a parfüm, hogyha utánzatot vesznek egy beszámíthatatlan helyről. Lehet hogy a főváros kivételével hajlamosak kevesebbszer cserélni az árukat.:S
      Az a baj a Müllerben sem azért tartják ott az embereket, hogy értsenek hozzá. Nagyon alap szinten foglalkoztatnak mindenkit, amennyit én láttam ebből az egészből. Akinek van önszorgalma, az megtanulja és rájön, hogy érdeke az, hogy ismerje a terepet. A többi marad eladói munkakörben, és idővel még jobban megsavanyodik mint annak előtte. :S A jobbak meg előrelépnek feltehetőleg, így nem találkozik velük az ember. Aki jó, azt gyorsan elviszik...vagy maga lép le, máshova. :S

      Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com