2016. december 24., szombat

Karácsonyi TAG vegyes kérdéssor | Személyes

Még nem töltöttem ki kifejezetten az ünnepekhez kapcsolódó kérdéssort a blogon, idén úgy gondoltam, hogy ez beleférhet az "ebben az évben kitöltök egy kérdéssort" keretbe. Jaj, de szigorúan hangzik. Mintha bármi rossz is történne velem, magam által, hogyha többet töltenék ki...:D

Első körben leírom most a legfontosabbat, mert nem akarom a végére hagyni a következő sorokat- úgy érezném, hogy csak odahánytam valamit, az meg nem egy jó benyomás, szerintem. Ezúton is kellemes ünnepeket szeretnék kívánni Nektek és megköszönni azt, hogy ebben az évben velem tartottatok, remélem, hogy jövőre is találkozunk itt a blogon!:)

A kérdéssort igazából össze-vissza válogattam össze, nem vettem át egy az egyben máshonnan. Témáját tekintve elég sokrétű, olykor humoros, vagy éppen keserédes, elmélkedős. 


1. Mikor állítjátok fel a fát és ki díszíti?
Az esetek nagy részében december 24-én kerül felállításra a fa. De volt olyan alkalom is, hogy már előbb harci díszben állt a fa, a testvérem jóvoltából. Valamilyen okból azt gondolta, hogyha előbb feldíszíti, akkor hamarabb jön az ajándék is. Általában vele díszítem a fát. Én különösképp nem ragaszkodom ahhoz, hogy csak 24-én állíthasson valaki fát, de ez a mostanában elterjedt "divatból díszítünk fát december elején, mert mutogatni akarom" módi annyira nem jön be. Sokan az időhiányra fogják azt, hogy korábban díszítenek, de ha valóban erről szólna a dolog, akkor nem túl sok olyan albumot dobna fel a Fácse, ahol 15 kép van a fáról, különböző szögekben- heti egyszer újra és újra megosztva egészen az ünnepekig. Logikailag már itt meg is bukott az előző elmélet. Akinek nincs ideje, mert szűk a menetrendje, annak miért van ideje különböző szögekben fotózni egy fát, és heti egy alkalommal mindig megosztani ezt? Ugye-ugye, amikor nem épít jól alibit az ember, milyen kellemetlen tud lenni? :D

2. Milyen csúcsdísz van a fátokon?
Régen egy nagyon törékeny gömb volt, ami felfele csúcsosodott, de szerintem nem volt olyan szép, törékenysége miatt pedig száműzetésbe került. Most egy csillag alakú, ezüst díszünk van, ami ugyan műanyag, de strapabíróbb is. És mellesleg, nem kapok szívrohamot, ha leejtem. Eggyel kevesebb szívinfarktust kell kihordanom fél lábon, az is valami! 

3. Van amiben eltér a Ti karácsonyotok másokétól?
Az tuti, hogy nincs akkora családi összejövetel, mint máshol- nekem eddig ez a legszembetűnőbb különbség. Kisebb család vagyunk, kisebb rokonsággal így 1, vagy 2 helyre megyünk látogatóba ilyenkor. Családi ebéd van, szűk körben és itt be is zárul a kör. Nincsenek hatalmas vacsorák, 70-80 ezer forintos nagy bevásárlások egymásnak. Elég szerényen ünneplünk. Az se hátrány, hogy a tavalyi megtörtént esetből kiindulva, nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy valaki kapukat csapkodjon meg kiakadjon, csak mert nem a legújabb Iphone csillogott a fa alatt. Lehet nem is baj...:D

4. Igazi vagy műfenyő?
Műfenyő, az igaziért fáj a szívem, hogy kivágják. A gyökerestül csomagolt fenyők pedig nem mindig élik túl a szoba melege utáni időket, így nem szívesen kísérletezek velük. Egy műfenyő is lehet szép, igaz, hogy nem kihozható 4-5 ezer forintból, és helyette mélyebben zsebbe kell nyúlni, de ha megvan az igazi, akkor tuti, hogy 5-8 évig használható is lesz.

5. Csomagolás vagy ajándéktasak?
Mivel egymagam is egy olyan nagy szerencse csomag vagyok, kb. magamat csomagolom be a papírral, nem is az ajándékot, így gondolhatjátok, hogy mire esik a választásom. Nem lustaság kérdése nálam ez, inkább az ügyetlenségé.... Egyetlen előnye talán a csomagolásomnak az, hogy az áldozat nem igazán találja ki, hogy mi lapul a csomagolásban, ha erre a folyamatra adom a fejem. 

6. Kedvenc karácsonyi étel
A rántott tonhal, amit most egy hétig kergettünk, hogy legyen alapanyag végre. Tényleg kihalóban van ez a hal fajta úgy látszik, mert elég nehéz volt a szerzése. Sikertelenségünk aránya: 2 hentesbolt, 2 üzletlánc boltja. Végül tegnap poénból visszamentünk az egyik henteshez és volt. Lassan ott tartok, hogy szó szerint vadászni kell a tonhalat, ha azt akarom, hogy a menü része legyen. Lehet praktikusabb lett volna horgászbotot kérni, hogy elutazzak és kifogjam a következő évi adagot?

7. Ajándékoztál már tovább ajándékot?
Soha. Mondjuk, annyira haszontalan ajándékot sohasem kaptam, hogy ilyesmi megforduljon a fejemben. Pedig nagyon meredek dolgokkal tudok néha előállni, de ez sosem volt a listámon. Mindig fel tudtam használni valamire, még ha nem is akkor rögtön, de utólag jól jött.

8. Megtartod a családod ünnepi hagyományait vagy sajátot vezetsz be?
Összemixelem a kettőt, és valami majd csak kisül belőle. Meg a receptekből is. (Nyugi, csak vicceltem, beesne az eső azt hiszem, ha a tiramisu fél receptleírását meg a halészlét összeboronálnám egy ünnepi menü erejéig és így egybe raknám a vendégsereg elé...Végül is...halászleves tiramisut valaki?) 
Lesznek dolgok, amiket megtartok, de szerintem inkább saját hagyományaink lesznek majd. Egy biztos: számomra nyűg lenne az egész Karácsonyt rokonokhoz járással tölteni, úgy, hogy 3-4 helyre megyünk. Lehet, hogy csak menni kell, meg szeretek utazni de a jóból is megárt a sok, és könnyen elfáradok. Volán mögé meg elpilledten nem szívesen ülök, akármennyire is tartanám magam "rutinos vezetőnek".  

9. Mi az amin változtatnál ebben az időszakban?
A boltok nyitvatartási ideje és felkészültsége. :D  De leginkább azon változtatnék, hogy a fókusz ne az ajándékokon legyen. Nagyon durva, hogy sokan mennyi hitelt képesek felvenni- és a következő ünnepi szezonig nyögni azt, hogy mindenki azt kaphassa a családban amire vágyik. Legyen az egy drága telefon, egy TV, egy jó drága pulcsi, parfüm, autó, fényképező.... Ajándékozni lehet, meg jó dolognak tartom, csak néha akkora túlzásokat látok az ajándékozók részéről, hogy magam is meglepődök. A szeretet nem arról szól, hogy hitelfelvétel árán is kérek valami nagyon drága dolgot, mert nekem az "kell". Mégis azt látom, hogy sokaknál így működik ez- ami szomorú. Azt látom, az ünnepeket igazából sokan egy jó oknak tartják, hogy költekezhessenek, vagy hogy kaphassanak valamit. A lekövethető adakozási formákra és azok gyakorlására szívesen nagyobb hangsúlyt fektetnék ilyenkor- viszont kereslet erre nincs. A baj annyi, hogy ez a létforma nem eladható, nem lehet belőle közvetetten pénzt csinálni (maximum 1-1 cég jó híre megy tovább, de ez még mindig nem profit szerzés), így nem túl sok cég áll ki ilyen nemes ügyekért, vagy ha igen, akkor minimális összeggel.
De a legjobban belül kellene megváltozni gondolkodásmódban és értékrend szerint, a többi jó dolgot ez hozná magával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com