2017. október 14., szombat

Glamour napok,Te csodás....vagy mégsem?

Sziasztok,

Sokan olvashattátok a blog Facebook oldalán, hogy a fényképezőm most már végképp megadta magát (legalább annyira, mint amennyire az én türelmem is megadta magát vele kapcsolatosan), így elhatároztam, hogy beruházok egy új masinára. Remélem nem bánom meg.... Mindenesetre, addig is szerettem volna más témával is foglalkozni a blogon- ami eléggé aktuális, ez pedig a kuponos frászkarika napok- vagy ahogyan a türelmesebb emberek hívják: Glamour napok.

Kép innen

Nem tudom, hogy Ti hogyan vagytok vele, de egy jó ideje érlelődik bennem, hogy valahogy egyre csúnyább méreteket ölt ez az egész kuponozás. És nem, nem az akciók mértékére gondolok...Mintha, az emberek esze is egyre inkább rossz irányba fordulna azokon a napokon.  Régebben, ez az egész, valahogy normálisabban zajlott volna le, nem? Vagy csak én éltem álomvilágban. De mostanában tényleg azt látom, hogy mindenkinek szinte rosszabbnál rosszabb tapasztalatai vannak a G-napokkal- igen, nekem is egy kicsit keserű a szájízem, mert úgy érzem, hogy lehetne ez az egész jobb, okosabb, megfontoltabb stb... is. 

Például az üzletek egy kicsivel felkészültebbek lehetnének (Igen, tisztában vagyok vele, sok dolgon ők sem tudnak változtatni, így inkább ez a legkisebb rossz a felsorolásból. Voltam a másik oldalon is már, elég sokszor.), vagy a híres átárazást nem szabadna ennyire átlátszóan megejteni a kuponos napok előestéjén, de említhetném gyenge pontnak még azt, hogy a beígért új kollekciók nem kerülnek ki, vagy ha ki is kerültek, az ünnepi kuponos napok eljöttével, hirtelen eltűnnek a polcokról. Lehetne ezt az egészet úgy csinálni, hogy mindenki jól járjon vele- a bolt/üzletlánc is és a vásárló is egyaránt. Mert, ha ez így folytatódik, nagyon érdektelenné fog válni a kuponozás és értékes vásárlókat veszíthetnek a boltok. ( A valódi,  hosszabb távon fizetőképes vásárlókra célzok itt főképp.)

Én is szeretek kuponozni, nem tagadom, főleg mert a legjobb háztartási gép vételeimet ezeknek a napoknak köszönhetem. Ennek ellenére, még mindig azt látom, hogy sokaknál kimerül abban, hogy megvesznek mindent, ami eléjük kerül, csak hogy elmondhassák a kasszánál, hogy mennyit spóroltak. (Nem baj, ha a fele megromlik, fél év múlva úgyis adott a lehetőség, hogy kidobja és kemény 10 ezreket kidobhasson az ablakon...).
Ami talán, még egyre nagyobb problémát ölt, az a kereskedelemben dolgozókon lévő nyomás-elvárás-türelmetlenség a vásárlók részéről.  Tudom milyen, toltam már végig 3 Glamour napot egyhuzamban kereskedelemben, amikor rendesen talpalós munkám volt. (Igaz, én mindig tisztelettel-és ahogyan az akkori főnököm fogalmazott - vásárló centrikus profizmussal viseltettem mindenki iránt, akár logikus kérdése volt, akár nem, mindent elmagyaráztam töviről hegyire, akkor is, ha 4 felől kilencen jöttek a problémájukkal.) Akik a kassza, vagy a kereskedelem másik oldalán vannak is emberek- még, ha idegesek is. Ahogyan a vevő is az, ha valamit keres, nem talál, vagy éppen kifogytak a készletből. Nem lehet 100000%-osan mindenre felkészülni az életben- ezt már párszor én is megtanultam. A kérdés az, hogy a vevő és az eladó, mennyire tudja kezelni ezeket a helyzeteket.  (Sajnos, szerintem egyre rosszabbul.) Az viszont tagadhatatlan, hogy ennek az őrületnek a kialakulásában azért egy kicsit mindannyian szerepet vállalunk.

Az egyedüli javuló tendenciát ott vettem észre, hogy nulladik napot kapott az utóbbi pár évben ez az esemény, ami talán enyhít azon az embertömeg mennyiségen, akik életre-halálra megvívnak a polcok sorai között, alatt, felett...ahogy tetszik. Viszont, nem tudom, hogy meddig mehet ez így, mert egyszerűen vannak dolgok, amiken tényleg csak a vásárlók tudnak változtatni (ill. a kereskedelemben felsőbb beosztásában lévők).

Mindenesetre, én ott tartok, hogy ha éppen valamire szükségem van az adott időszakban, akkor igyekszem élni a lehetőségekkel, esetleg 1-1, amúgy fogyóeszközt újra beszerzek ilyenkor. Ritkábban ugyan, de 1 újdonság is beférkőzik a kosárba. De feleslegesen szerintem sosem vásároltam (ez látszik is a blogon szerintem :)), ezután sem fogok, a szemem viszont nyitva tartom és mérlegelek. A fogyóeszközök utánpótlását például, nagyon is támogatom ilyenkor, főleg, ha kedvezmény, valódi kedvezményt hordoz magában, nem pedig egy cseles kis felárazásból való levonást. 

És az megvan amikor a Fattyak csatájában Jon Snow nagy nehezen levegőhöz jut? Na, valahogy így érezheti magát az ember, amikor végre letudja a G-napos beszerzést....

Végszónak: néha az az érzésem támad, hogyha a nagy darab táblára rá lenne írva, hogy akciós a 'nagy semmi' -20-30%, sokan akkor is elvinnék, sőt megverekednének érte az emberek.Igaz, hogy a nagy semmit vásárolná meg az illető, de a dicsőség, hogy ő bizony 20%-ot spórolt...na, az már valami!
Kinek van még ilyen érzése a kuponos napokon ? 

6 megjegyzés:

 1. Szia, ezt nagyon jól összefolgaltad, általában tényleg ilyenek a kuponnapok, ahogy leírtad, és igen, a boltban is emberek dolgoznak, nem robotok, meg kell őket is érteni. Biztos őrületes a nyomás rajtuk is. Én nem G-napoztam a szó szoros értelmében, de van pár kuponos nap a hátam mögött, nos... általában nem bírom a tömeget ami ilyenkor van. A barátommal voltam legutóbb vásárolni így, mert gardróbfrissítésre volt szükségünk. Nos, hogy ő milyen angyali türelemmel várt a sorban, pedig ő a türelmetlenebb, én már feladtam volna, de megkerestük ATÖKÉLETES inget, és a SZOKNYÁT. Ez utóbbiakra a kupon nem is volt érvényes végül spóroltunk a nagy semmin, de tényleg.
  Jólesik a G-napok keretén belül valami mást, nemcsak szerzeményes posztokat olvasni. Köszi, hogy visszatértél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A tömegtől kezdek iszonyodni én is. Az a baj, szerintem én már öreg vagyok ehhez, hogy állandó jelleggel, full idegeskedve végignyomjak X napot. Engem is elkísért anno a kedves, de megkaptam, hogy mennyire idegesítő ez a G-napozás, de már én is több hátrányát érzem, mint előnyét. :D
   Én köszönöm, hogy sokan még mindig itt vagytok és olvastok! :)

   Törlés
 2. Győr, Árkád Dm. Lány előttem 3 üveg micellás vízzel, kb 5 Dove tusfürdővel, a jó ég tudja hány samponnal és balzsammal sírva fakad, mert nincs már OB tampon.
  Ugyanitt egy nappal később. Párocska 9 darab spray, megszámlálhatatlan tusfürdő és hajfesték meg mindenből kb 5 darab kiveri a hisztit a pénztárnál, mert nincs már Nivea borotvahab...

  Totál megőrülnek ilyenkor az emberek. Én is kihasználom az akciókat, meg mondjuk veszek előre mosogatógéptabit meg hajfestéket, de nem életem végéig tárazok be valamiből, mert épp féláron van. :D
  Arról meg ne beszéljünk amit a sminkes pultoknál művelnek a lányok ilyenkor.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A sminkes pult egy külön bejegyzést érdemelne.... Igazából, szerintem ez az egész nagyon túl lett spilázva, annyira ráfeszülnek sokan. A bevásárló lista sem teljesen örömteli már, hanem csak az idegeskedést látom mindenkin és ha valamit nem sikerül akciósan beszerezni, akkor összedől a világ...Pedig nem, nem dől össze, az élet megy tovább. És az a legszomorúbb, hogy az általad említett esetekben, ezek a negatív összképek maradnak meg a vásárlókban, pedig, szerintem azért egész jó üzlet, hogy az éves sampon és spray kavalkádot sikerült felvásárolniuk olcsóbban. Tampont bármikor máskor is tud venni, de sírást beleszámítva, lehet éppen aktuális lett volna neki...

   Törlés
 3. Szia Andu!

  Nagyon érdekes cikk ebben a témában . Csak így tovább!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Névtelen,

   Köszönöm, örülök ha hosszabb idő távlatából is hasznosnak érzed! :)

   Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com