2014. december 6., szombat

Ekcémára hangolva | Termékek a piacon és némi útravaló

Sziasztok!

Szerintem egyre több cég kezdi felkapni a fejét arra, hogy a normál bőrápoláson túl is van élet, sőt, mondhatni volt aki nem igazán volt szerencsés és sajnos egy bőrbetegséget is nyert az élet szerencsekerekén, ekcéma formájában. Ezt a bejegyzést segítségképp készítettem, egy kis összehasonlítás is van benne, valamint személyes vélemény és egy kis családi tapasztalat is áll az egyik termék hátterében. Elég személyes és rétestészta lett, de úgy érzem, ez így teljes.

Tudom, hogy több fajtája is létezik, amíg másoknál a fellángolás időszaka olyan rossz, hogy úgy érzi az illető, hogy a pokol tüzén égetik, addig valakinél csak 1-1 kisebb területen jelentkezik ez a kellemetlenség, akkor is egy viszonylag elviselhető formában. Na de, úgy tűnik hogy mostanában sokan kezdik felismerni, hogy a szeroidos kenőcsök erre nem feltétlenül jelentenek megoldást (vagy jelentenek, de valamit valamiért ugye). Persze valahol megértem a szülőket is, egy kisebb gyermekkel hogyha jobban kijön ez a betegség rajta, akkor feltehetőleg mindenki tudja a forgatókönyvet: se éjjele se nappala nincs szerencsétlen családnak, és amikor már a 2.-3. ilyen periódust járja az ember, elhiszem hogy sokszor tényleg csak az az jár a fejekben hogy: van megoldás, használjuk, mindegy mi az, csak tudjunk végre már aludni. Ismerem, ez egyébként egy kicsit érzelmi eredetű is, én is egyre türelmetlenebbé váltam egy más eredetű betegségem miatt, nem csak magammal szemben, hanem másokkal szemben is, így egy kicsit együtt tudok érezni a türelmetlenség oltárán mindenkivel. És el tudom hinni, hogy milyen az, amikor befolyásolva vagy, az adott naptól/időszaktól függ az, hogy meg tudod-e csinálni azt, amit terveztél, vagy sem, mert megőrülsz és hátráltatva érzed magad.    A piac viszont egyre szélesebb és szerintem most be is indult ez az utóbbi hónapokban, így nem árt, ha feltérképezi az ember a lehetőségeit. Mindenek előtt, azonban célszerű az összetevő listát is nézni, mert azért a kínálatot, saját meglátásom szerint még nem sikerült tökélyre fejleszteni...De elindult valami, és ez jó, becsülendő!

Most pár olyan krémet mutatnék, amikkel az elmúlt hónapokban ismerkedtem meg, egyik krémet pedig a családból is használja valaki, így annak működéséről tudok érdemben nyilatkozni, a többi krém esetében a márkákat ismerem, viszont senki nem próbálta a környezetemben őket, de remélem azért így is tudok egy kis iránymutatást adni a számotokra!
 
 
 
Bepanthen Sensiderm Krém
A TV-ben találkoztam először a reklámjával, és csak később esett le a tantusz, hogy most az ilyen krémeket nyomatja mindenki. Árban szerintem talán az egyik legolcsóbb kategória az ismertebb márkák közül (1890 HUF a meghirdetett ára, én azért plusz-mínusz 100-200 forintnyi eltérést el tudok képzelni, patikája válogatja. Nálunk pl. a közeli patikában minden drágább.)
Az összetevőlista csupa zöldet mutat, bár engem mindig elbizonytalanít az, hogyha a Glycerin-t látok az összetevők között, mert nagy mennyiségben inkább árt, minthogy használva. Utána olvastam és ha más lágyító anyagokkal van kombinálva egy krémben (emollient), akkor elvileg nincsen semmilyen gond vele. Ilyen anyag van a krémben is egyébként, úgyhogy a leírás szerint nincs félnivaló. A Krémmániás vélemények is egészen jók róla, bár én is kötöm az ebet a karóhoz: ha már sebesre van vakarva a seb, akkor nem biztos, hogy jó lehet ez a krémet rákenni bármiféle előkezelés, fertőtlenítés nélkül.

Bioderma
A bioderma dobott piacra nem is 1, hanem mindjárt kettő krémet is ebben a témában. Sok bloggernél olvashattatok már erről a kettősről: Bioderma Atoderm Préventive és Bioderma Atoderm Intensive. Sok vita és ellenérzés is kialakult azzal kapcsolatosan, hogy  egy megelőző krémbe miért kell parfümöt tenni, ami szerintem is inkább árt, mint használ, főleg egy újszülöttnél. Én azt gondolom amúgy, hogy érdemes lett volna a megelőző krémből is egy illatanyagmentes verziót is elkészíteni, aztán már csak a szülőn múlik, hogy  melyiket veszi meg. Bár szerintem, amelyik orvosnak van egy kis esze, az első körben mindenképpen illat- és bármilyen más irritálómentes terméket nyom a szülők kezébe ajánlásként. A második krém már kialakult ekcémára lett fejlesztve, a tubusos 200 ml-es verziót kaptuk meg. És ez az a krém, amit tudtunk is hasznosítani, mert anyunak van ekcémája, igaz nem nagy területen, de télen eléggé agresszívvá szokott válni, így volt öröm, amikor neki adtam a krémet. Nos és akkor most egy kis személyes véleményformálás következik:
A krémet kb. 2 tenyérnyi, ekcémás területen szokta használni, tehát nem nagy felületről van szó. Így a véleményt ne úgy vegyétek, mintha egy nagyon súlyos ekcémával küzdő személy használta volna a krémet- csak hogy a félreértéseket elkerüljük, nem akarom megtéveszteni egyikőtöket sem.
 
Tapasztalatok:
- Csak is a krémet használja anyu, napi 1 alkalommal. A krém egész jól beszívódik, főleg miután az ember rátanul a használatos mennyiségre.
A krémet egyébként én is használom néha a kézfejemre, ott hipp-hopp gyorsan beszívódik.  
A változásokról pár szóban (ekcéma esetében):
A viszketés már 2 kenés után is javult, a pirosság lehúzásához egy kicsit több idő kellett, viszont a hatása tartósnak mondható, és anyu is megvan vele elégedve. Bár ő sem az az elkiabáló típus, azért megkértem ne pár nap alatt mondjon véleményt először a krémről, 1,5 hét után azért bátorkodtam megkérdezni tőle, hogy na milyen, akkor mondta azt, hogy elég jó krémnek mondható, ugyanezt megkérdeztem most is, több mint 1 hónap használat után, amire szintén elégedettségre utaló válasz született. Annyi, hogy megjegyezte, hogy most jönnek az igazán hideg hónapok és olyankor jobban erősödik ez az egész, akkor fog kiderülni igazán, hogy a krém mit is tud. Ebben igazat adok neki, így ha igénylitek, akkor egy hidegebb időszak után szívesen megosztom az ő tapasztalatait is a témában.
Erősebb ekcéma esetén, szerintem érdemes lehet megvenni a krém mellé a mosakodó gélt is a márkától, a leírás szerint együtt hatásosabbak.
 
 
La Roche Posay-Lipikar Baume AP+
Legelőször az LRP termékével sikerült megismerkednem a L'oréal Blogger Day keretein belül, ahol a csomagban szintén meglapult ez a krém. Akkor még nem tudtam, hogy egyre többen jönnek ki ilyen és ehhez hasonló krémekkel, nem is tulajdonítottam akkora jelentőséget neki, betudtam hogy ez az első és egyelőre az egyetlen a piacon.
 Amiben talán jobbnak érzem a márkát, az előzőleg említettől, az az hogy rögtön illatanyagmentességgel kezdték el ezt az egészet, és szerintem ezt csak így érdemes csinálni, főleg ha ilyen érzékeny bőr ápolásáról van szó.
Egy lipidpótló testápoló balzsamot sikerült kifejleszteni a csapatnak, viszont amikor nézegettem az összetevő listát egy kicsit elborzadtam az ásványi olaj láttán, igaz 6. összetevőként van jegyezve, így azt mondom, hogy határeset ez a dolog, bár egy picit vidámabb lenne mindenki ha a top 10-es brancs után kullognának az ilyen jellegű összetevők.
 


Árban egyébként az LRP és a Bioderma ugyanott van, 4000-5000 HUF között vannak. Egy kicsit utána olvastam a Krémmánián és elvileg az LRP-nek van egy nagy, 400 milis kiadása, ami pumpás, és árban az kerül 4000 magyar királyi pengőbe (ami igazából se nem királyi, se nem pengő). Akit nem érdekel annyira, hogy mit ken a bőrére, annak lehet jobb üzlet az LRP-t megvenni ebben a kiszerelésben. Egy összehasonlító véleményre sikerült ráakadnom némi kutakodás után, ott azt írták, hogy az LRP állaga zsírosabb és nehezebben szívódik be, mint a Bioderma társa. Ezt mérlegelve érdemes dönteni, hogy ki mit tud bevállalni. Én nem szeretnélek sem rá-, sem lebeszélni egyik termékről sem titeket, mindenki inkább a saját igényei, esetleg előzetes tapasztalatai alapján döntsön. Tippnek talán azt tudnám mondani, hogy érrdemes lehet amúgy 1-2 régebbi krémnek megnézni az összetevő listáját, ami bevált esetleg nektek és nem szteroidos krém és nem is kifejezetten ekcémára lett kifejlesztve, hanem teszem azt "vegetáltatok" (csúnya szó, tudom) nehezebb időkben. Ha az összetevőlistában láttok nagyobb hasonlatokat, de van pár kiemelkedő összetevő (pl.: LRP esetében a termálvíz, Kanola olaj), akkor ez alapján szerintem be lehet tájolni, hogy mennyire lehet megfelelő a krém számotokra. Én ilyen paraszti észjárással közelíteném meg ezt az egészet, ami lehet hogy nem jó.
 
A bejegyzést igazából segítségképp készítettem Nektek, hogy lássátok, nem egyetlen egy termék van a piacon, hanem jóval több, és reményeink szerint ez csak bővülni fog idővel. Remélhetőleg mások is rákapnak erre a témára és egyre jobb termékek közül lehet majd válogatni a boltok polcain. :)  Ha ismertek más terméket, jobb alternatívát, ne felejtsétek el megosztani a többiekkel is!

4 megjegyzés:

  1. A Bepanthent megvettem, de van gyógyszertári kevert krém, ami szokott használni. De ha tényleg kiterjedt már a folt és vörös, akkor csak a szájon át szedhető gyógyszer segít+krém. Inkább a megelőzésre kell figyelni, bár ahogy megfigyeltem, nem mindig évszakfüggő a dolog. Persze az ekcéma fajtájától is függ, de egy leromlott szervezett szerintem jobban hajlamosít az ekcémára, mint a hideg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem tudom, hogy milyen lehet így szenvedni hosszabb távon, nyilván nem kellemes, és elképzelni sem tudom hogy milyen rossz lehet állandóan a belobbanástól félni. Valakinél idegességre jön ki állítólag, valakinél pedig a betegséget is képes jelezni- legalábbis azt hallottam. A hideg-meleg túlzott váltakozása, azért szerintem biztos, hogy nem túl jó buli annak, aki hasonló gondokkal küzd, mert még a szervezet számára is megerőltető lehet, ha olyan típusú valaki. :S

      Törlés
  2. 25 évnyi szenvedés-keresés után, Mannaszappan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megtaláltad azt ami segített! :)

      Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com