2018. március 18., vasárnap

Szőrszálhasogatás helyett....nézzük, mit is tud egy epilátor!


A szőrtelenítés folyamata igazából majdhogynem elkerülhetetlen egy bizonyos idő után. Nyilván, akit szőkébb vagy halványabb pihékkel áldotta meg a sors, az kicsit később csatlakozik a szőrözős táborba. Én nem voltam olyan szerencsés, bár traumatikus élményeim nem születtek a borotvával való próbálkozásomon kívül semmiből. 

Epilátort egyetlen egyszer próbáltam életemben, na de nem azért, mert annyira megviselt a használata- inkább amiatt, mert jobban szerettem volna szakértő kezekre bízni magam, főleg első körben. Sikerült is, borotvával jól megvágtam magam egy párszor  a saját"szakértő kezeim" által-bólogatni, szemöldököt felhúzni ér- végül egy évvel ezelőtt bekattant valami nálam és elmentem gyantáztatni, ez a folyamat egyébként azóta is tart, az epilátor tesztelési idejére kerültem el a szalont. Így a tapasztalataimat, ehhez a folyamathoz fogom elsősorban hasonlítani.

A Próbakő Kft. megkeresésének nagyon örültem, de a legjobban mégiscsak a kíváncsiság hajtott. A gyantával tudtam, hogy itthon olykor-olykor elégetném magam, az epilátorokat is csak félve lestem 1-1 boltnál. Tudtam, hogy műanyag csipesszel ellátott darabot nem szabad venni, mert inkább beletöri a szálakat, mintsem gyökerestül kitépi, így külön örültem, hogy normális fém csipesszel rendelkező darabot tesztelhettem le. 


Amit tudni érdemes szerintem:
- Több fej is tartozik a készülékhez, én a megszokott epilátor fejet használtam. Egy kis kefe is tartozik a csomaghoz, amit a használat utáni tisztításra lehet használni. 

- A termék 2 sebességfokozattal rendelkezik- én erősen a második sebességet ajánlom kezdőknek és nem kezdőknek egyaránt. Utóbbiaknak az idő hiánya miatt, előbbieknek azért, hogy ha elsőre esetleg kellemetlen is lenne a folyamat, hamarabb ráérezzenek az ízére. Értelemszerűen, hatékonyabb is ez a fokozat. :) 
- Én a Panasonic ES-WS24 nevű készüléktípust kaptam kézhez. Ez a típus nem rendelkezik extrákkal, akkumulátora nincs (ezt sajnáltam), és vízben nem használható (jobbnak látom megemlíteni), kábeles csatlakoztatással hozható működőképes állapotba. A kábel egyébként egész hosszú, esetleg egy 30 centivel toldanám meg, de nincs az a gond, amit manapság ne oldana meg egy hosszabbító. 


Tapasztalatok
A gyantázáshoz képest szerintem a művelet egy kicsit pepecselősebb, viszont könnyedén tudja az ember a saját idejéhez (és a ciklusához is) igazítani a szőrtelenítési műveletet. Bizony, utóbbihoz érdemes kicsit igazodni, mert olykor kellemetlen meglepetés érheti az embert... Előre is elnézést a túlságosan sok részletért, de én például előtte 3-4 nappal és utána 3-4 nappal nem számolhatok ilyen folyamattal, mert akkor egyébként sokkal jobban fáj minden, a bőr is érzékenyebb (állítólag mindenkinél). 

Érdemes valamikor a 8.-10. nap körül nekifogni, akkor néha még én is olyan bátor vagyok, hogy félig-meddig mosolyogva tudom le a műveletsort. Az epilátor egyik előnye számomra az, hogy nem kell senkihez sem alkalmazkodni, nincs időpont egyeztetés, nincsenek más vendégek akik előtted késnek és játszanak az időddel feleslegesen. (A háklis vénasszony énemet olvashattátok.)
Viszont, míg a gyanta egyszerre tépi ki a szőrszálakat egy adott lekenés alkalmával, addig az epilátor abban különbözik, hogy majdhogynem párszálanként halad. Ha pontos munkát szeretnénk, időben mindkét művelet ugyanannyit tesz ki. 

Az epilálás maga nem feltétlenül fájdalmas, gyantázási előzményekkel pláne nem- kivéve a hónaljnál, ott egyelőre nem tudom elképzelni, hogy bevessem. Egyedül a karom bizonyos részein és a combon belső felénél éreztem azt, hogy a helyzet nem annyira kényelmes, de ettől függetlenül egy teljesen kibírható dologról van szó. Mondom ezt én, akinek egyébként a fájdalomküszöbe egyébként elég alacsonyan van. (Lehet, hogy a gyanta megedzett egy kissé.:D) Nyilván, használat után senkinek sem ugyanolyan a bőre, mint alapállapotban, hiszen a szerkezet szálanként (gyorsan) húzza ki a szőrszálakat. Ez kipirosodással jár, olykor enyhe irritációval is. Én Bepanthennel szoktam bekenni a vészesebb területeket, sokan segít, de a rendszeres radírozásról nem érdemes elfelejtkezni 1-2 nappal később. 
Epilálás után, egy kisebb felülete a karomnak. Enyhe bőrpirosodás várható.

Pontosság/hatékonyság szempontjából szerintem a gyanta valamivel hatékonyabb, mert olykor-olykor az epilátorral nem csak kétszer kellett áthaladjak 1-1 területen, hanem többször is. Olykor szükségem is van egy kis utó-munkára csipesszel, de ugyanez jellemző a gyantázási folyamatra is- emiatt butaság lenne tőlem negatívan nyilatkozni. 

A tartósság az egy változó összehasonlítási pont nálam. Gyantánál is tovább tart az eredmény, hogyha a lábaimat veszem alapul és ráadásul 1-1 területen már jelentősebb kopás is bekövetkezett (csak megérte az az egy év gyanta), viszont a karom általában 8 napot bír ki. Látható eredménye a visszanövésnek inkább a 12.-13. nap után látható. Ez nagyban függ a saját szőrnövekedésetek ütemétől is. 

Összességében viszont meghozta a kedvemet a további kísérletezéshez ez a lehetőség, így bátrabban vágok bele másba is később. Kíváncsi vagyok például, hogy egy jégakkus, vagy egy vízálló változattal mire lehetnék képes, vagy éppen mennyire lenne tartós az eredmény egy hosszabb időszak (minimum fél év) után, épp ezért már el is kezdtem nézelődni, hogy saját magamnak milyen jellegű készüléket vegyek a közeljövőben.  Egy próbát szerintem megér, pláne, ha gyantáztat valaki. Az érzékeny területeknél kell elővigyázatosnak lenni, de gyakorlat teszi a mestert. 

Nektek milyen élményeitek vannak az epilátor használattal kapcsolatosan? 

4 megjegyzés:

 1. Szia Andi!

  Érdeklődni szeretnék ,hogy abba hagyod az írást a blogon? Tudom dolgozol ,de attól tartok az egyre ritkább írásoktól végül eljutsz odáig ,hogy nem írsz egyáltalán. Korábban a videózást is felvetetted ezt végül nem valósítod meg.

  Válaszodat előre is köszi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Névtelen,

   Sokat gondolkodtam ezen a dolgon, és a videózáson is. Utóbbiban nem lennék jó, így végül azt elvetettem, mert nem akartam egy erőlködésszerű valamivel előállni. Inkább maradnék a blogolásnál. Nem tudom, hogy a jövőben folyamatosan lesznek-e bejegyzések, de amikor szeretnék, akkor mindenképpen írni fogok. Nem feltétlenül a munka miatt nem írtam, mert dolgozni mindenki dolgozik- egyszerűen az akkori jellege nem tette lehetővé az élhető életet. Mostmár, egy kicsit talán jobb lesz és a bloggal is talán többet tudok foglalkozni.

   Törlés
 2. Lehet tudni ,hogy azóta mennyire vállt be ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mire gondolsz pontosan? Folyamatosan használom, bár gyakrabban érdemes elővenni ez tény, és a pontosabb munkavégzés miatt érdemesebb volt a radírozást is jobban meggondolnom.

   Törlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com