2013. május 5., vasárnap

Érettségi-para level 1000 - Avagy, jó tanácsok, tapasztalatok

Sziasztok! 

1 éve pontosan ma, hogy elhagytam a középiskolát és az érettségi küszöbe előtt megtorpanva kandikáltam befele. De mit csinálhattam, a sandítás ellenére is belöktek a küszöbön, így átesve azon, fél arcomat lesúrolva próbáltam nem rettegéssel telve megírni ezeket a számonkéréseket. Persze utólag mindig okosabb az ember, így a tapasztalataimat és 1-2 jó tanácsomat szeretném Veletek megosztani. Remélem, még időben....

Előtte-közben
- Ne nagyon próbálkozz új dolgokkal az érettségi napján! Túl sok jó nem sülhet ki belőle, pláne ha nem tudsz hamar alkalmazkodni a változásokhoz!
-Bármilyen körülmények között is legyél, éhgyomorral ne indulj el otthonról! Valamint 1 szendvicset vagy 1 kis csomag kekszet azért csúsztass be a táskádba, hogyha szükséged van energiára, akkor legyen miből utánpótlást merítened! Evéskor arra figyelj, hogy ne varázsolj terülj-terülj asztalkát a padodból és hogy ne edd túl magad, ugyanis egy kiadós evés után a vér és annak oxigén ellátása bizony nem az agyadhoz fog elsődlegesen vándorolni... ! A legfontosabb pedig, hogy ne zavarj másokat a tevékenységeddel (zacskó csörgés stb.) és az érettségid hivatalos papírjait tedd félre, vagy fokozottan ügyelj arra, hogy ne piszkold össze őket! A csokoládé/kávéfoltot nem csak kellemetlen kimagyarázni, hanem igencsak rossz képet is festhet az igényességedről!
- Ha nem ugrik be rögtön valami, hagyd ott! Keress olyan feladatot, amihez hozzá tudsz kezdeni! Le fog nyugtatni az, hogyha úgy érzed valamit sikerült megcsinálnod (vagy van róla fogalmad)! Ráadásul, haladsz is a feladatokkal... Mit érsz el azzal hogy ülsz a feladat fölött és be pánikolsz,  és csak várod a Messiást? Azt is elfelejtheted, amiben azelőtt biztos voltál. Ne hagyd, hogy a pánik eluralkodjon rajtad!
- Az energiaitalokkal, teával, kólával jobb ha óvatosan bánsz! Ha hirtelenkedő típus vagy jobb, hogyha kerülöd ezeket, mert elhamarkodott döntést is hozhatsz, ami sok pontodba kerülhet...főleg, ha tiszta fejjel, jobban átgondolva, logikusan végigzongorázva Magad is rájöhetsz 1-1 megoldásra, mindenféle varázslat nélkül!

Forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/download/7/04/50000/erettsegi_bizonyitvany.jpg

- Érkezz időben! Nem csak magadnak okozol kellemetlenséget a késéssel! Másokat is zavarhatsz, ráadásul ha túl nagy késéssel érkezel (ami indokolatlan, pl. nem baleset okozta)és nem igazán jó fej a vizsgaellenőr, csúnyán megütheted a bokád. Teljes érettségi bizonyítvány nélkül pedig elbúcsúzhatsz  attól, hogy szeptemberben valamelyik felsőoktatási intézményben találd Magad.
- Érdemes már előző nap este bekészíteni a holmijaidat! Reggel a nagy kapkodásban sok minden kieshet. Számológép, szótár, atlasz csak hogy a legfontosabbakat említsem!:)
-Egy ismerős által kölcsönadott új dolog igazán idegen lesz a számodra, ezért jobb, hogyha a saját dolgaid használod minden esetben! Értékes pontjaid múlhatnak a figyelmetlenségeken, a másságon és azon is, hogy pl. a tTe számológépedbe másképpen kellett bevinni az adatokat! De az otthon felejtett dolgok miatti aggodalom, düh, idegesség is igencsak levonhat a megszerezhető pontjaidból!
-Ha teheted, segíts a társaidnak! 1-1 plusz vonalzó, toll, ceruza, esetleg számológép nem foglal iszonyatosan nagy helyet a táskádban, mégis "életet" menthet!
- Érdemes előre letisztázni az iskola könyvtárával, hogy reggel 7:15-től üzemeljen abban a pár napban. Az otthon hagyott atlaszokat, függvénytáblázatokat így még mindig könnyebben tudod pótolni és többet is ér, mintha csak egy tollal ülnél be érettségit írni!
-Az adott időnek általában elégnek kell lennie a feladatokra. Próbáld meg kihasználni minden egyes percét és ne add be a feladatlapodat 1 órával az időtartam lezárulta előtt! Idővel úgyis eszedbe juthat valami utólag, használd ki az időd, azért van! Persze, ha 10-15 percekről van szó, ott érdemes elgondolkodni, mert tulajdonképpen az időd nagy részét kihasználtad...

- Ne húzz ki megoldásokat! Általánosságban elmondható, hogy az első megérzések mindig jobbak mint azok, amiket utólag a pillanat hevében ír be az ember! Persze, ha magadban meg tudod indokolni helyesen, hogy miért nem jó az előző válasz, akkor ne hagyd veszni a pontjaidat!
- Sajnos nem túl jó a mi érettségi rendszerünk, hiszen ha nem töltöd ki a rendelkezésre álló helyet (vagy éppen a kijelölt helyet) az olykor pont levonásokat is vonhat maga után. Az új bekezdésekkel, a szavak közötti hely minimális növelésével, és a betűk nagyobbításával viszont tudsz magadnak helyet csinálni, ha amúgy nem vagy az a szószátyár típus!
-Az olvashatóságra mindenképp ügyelj! Nincs is rosszabb annál, hogyha Te jóra gondoltál, de a javító tanárod szerint nem egyértelmű a megoldás...

Az esszékhez/fogalmazásokhoz
- Elsőre hülyeségnek tűnhet, de kérj egy lapot jegyzetkészítésre! Ha nem jut eszedbe semmi magadtól egy adott témában, rajzolj 1 nagy buborékot, írd be az esszéd címét és húzz 5-6 ágat kifele a gömbből. Tedd fel a következő kérdéseket: Ki?,Mi?,Mit?,Mikor?,Hogy?,(Kivel?,Milyen körülmények között? etc..). Ez a történelem esszéknél lehet nagyon hasznos. Ha emellé még forgatod a meghatározott korszakhoz tartozó tartalomjegyzéket, térképet is, olyan rossz esszét nem írhatsz!
- Az esszéket egy kis szerencsével te magad is meghatározhatod! Ha végignézed a régebbi érettségiket, 1-1 témát simán eltalálhatsz.
- Figyelj a környezetedre is! Én pl. sejtettem, hogy a 2012-es londoni olimpia miatt, valamilyen formában szerepelni fog az olimpia mint téma angol emelt szintű érettségin. Be is jött a számításom....
-Fontos esemény közeleg? VB? EB? A földrajzosok akkor erősen hegyezzék a fülüket!
- Irodalomból is jól jöhet, hogyha utána néztek, hogy milyen évforduló van az adott évben. Tavaly, ha jól emlékszem Örkény év volt, és volt is valami olyasmi téma az érettségin is. Igaz, én nem ezt a témát választottam, ennek ellenére, az is megnyugvást adott, hogy "hú én ilyesmire számítottam azért, de jó!".



Matematika
Sok fejtörést okozhat a matek, pláne, ha nem megy. Egy kis odafigyeléssel azonban ügyesen megoldhatod az előtted álló akadályokat!
-Írj le minden részletszámítást! Még ha nem is tudod megoldani az egész feladatot, akkor is a kisebb feladatokra tudsz kapni részpontszámot! Ne feledd, sok kicsi sokra megy!
- Rajzolj is! Sokszor már csak 1 jó rajzzal bezsebelhetsz 1, esetleg 2 pontot. Ráadásul a rajz segíthet rájönni a jó megoldásra is, és olyan dolgokat is megmutathat, amikre a feladat elején nem is gondoltál!


Utána
-Fellebbezz! Ha egy halvány szikra is van, akkor is élj ezzel a lehetőséggel az írásbelid megtekintésének időpontjában! Egy jegyed (és a következő éveid is akár) múlhatnak azon, hogy mersz-e kiállni Magadért! Ha 1 pont, akkor 1 pont, ha 2 pont akkor 2 pont. Sose tudni, hogy a szóbelid hogy fog sikerülni, milyen lesz a tanár hangulata, vagy az emelt érettségi esetében kiket fogsz ki....A szóbeli lefolyása után pedig sajnos utólag nem tudsz semmit sem csinálni, csak a keserűség és a "mi lett volna ha.." érzés marad ott benned, életed végéig! Arról nem is beszélve, hogyha fontos mentességektől esel el miatta, vagy éppen a hiánya fogja megnehezíteni a bejutásodat egy szakra, vagy éppen szakirányra. Kemény dolgok ezek, ne hagyd Magad befolyásolni se a tanáraid, se a szüleid által!

Nincs is más dolgom tulajdonképp, mint hogy nagyon sok sikert kívánjak a mostani érettségizős generációnak! Meg tudjátok csinálni, annyian nem haltak még bele (sőt, tudtommal még senki se), hogy féljetek tőle! Igaz, az emberek mindig attól félnek, ami előttük van, ennek ellenére, utólag mindenkin a megkönnyebbülés hulláma fog végigseperni akkor, amikor vége lesz ennek az egész mizériának! Nem könnyű, de nem is teljesíthetetlen, ezért kell rajta átesni!- szoktam mondogatni magamnak. Egy kicsit azért, remélem Titeket is jobb kedvre derít ez az egész. Aki meg így se hiszi el, az menjen és lessen meg egy Torrente részt, ha ugyanennek a mondatnak egy vulgárisabb kifejezésére vágyik! (És szóljon ha megtalálta!)


Te is érettségizel? Vagy már érettségiztél? Milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatosan?   

8 megjegyzés:

  1. Szia! Megkaptad tőlem a Best Blog díjat! :)
    http://beautybyjuctus.blogspot.sk/2013/05/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  2. Nekem az nem fér a fejembe,hogy hogy birhat ki az ember 3-4 órát evés nélkül..?
    semmit nem lehet bekapni irásbeli alatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Be lehet kapni persze, csak gondoltam az olyan evidens, hogy felesleges megemlíteni. Sokan amúgy is annyira izgulnak,hogy enni se nagyon tudnak, főleg ha nincsen előzetes vizsgatapasztalatuk és ez az első ilyen szituációjuk... De bízom benne, hogy ilyenkor senki sem megy el otthonról üres gyomorral illetve üres tízórais zacsival!;)

      Törlés
    2. Hogy ne érje szó a ház elejét, kiegészítettem vele a cikket is, nehogy ebből probléma legyen, köszönöm hogy szóltál és felhívtad erre a figyelmem!

      Törlés
  3. Nagyon aktuális számomra ez a cikk, bár igaz még odébb van, júliusban. Remélhetőleg én is sikeresen leszek túl rajta. Köszönöm Andus a tanácsokat, valamelyest megnyugvással tölt el a biztatásod. :)

    VálaszTörlés
  4. Hééé!!! Díjat kaptál!


    http://szivarvanyszinpillango.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  5. Hasznos tanácsok voltak a cikkben köszi! Én már bekészítettem mindent:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon örülök, ha így gondolod, remélem tudtam újat mondani és tényleg hasznosnak is bizonyult! Sikeres érettségit Neked! :)

    VálaszTörlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com