2012. július 8., vasárnap

Élet Svájcban, hétköznapok


Sziasztok!
Most egy kis betekintést nyerhettek, hogy milyen is az életük a Svájciaknak. Aki bevándorlóként, munkavállalóként megy ki, arra sajnos nagyon sok szabály vonatkozik. Nyilván nem véletlenül van ez, hiszen az ország jól működik. Még a maffia is ide menekíti a pénzét, így nem is akarom bírálni azokat a szabályokat, amelyeket az idegenek "ellen" találnak ki. Ez az ő dolguk, valahogyan védeni kell a hazát.
Viszont van nagyon sok olyan dolog, ami elnyerheti a tetszésünket. Például a fizetések. Tudom, csúnya dolog más pénztárcájában kotorászni, de összehasonlításképpen szemléltetem, hogy azért mégis hogyan kellene lennie nálunk a dolgoknak.

Tudni kell, hogy az emberek jövedelme az infláció emelkedésével egyenes arányban nő. Mivel tanultam közgazdaságtant, kapásból megcáfolnám a tényt, mert mi egészen rosszként értékeltük ezt a fajta magatartást, ami csak még nagyobb inflációt okozhat. De ezt, most felejtsük el. 
Tehát a legkevesebbet kereső ember az 2500-3000 frankot visz haza. Egy átlagos rendőr 6000 frankot visz haza, persze ha magasabb a posztod, akkor nő a fizetés is. Aki ilyen bio-sport dolgokkal foglalkozik, edzéseket tart az olyan 7200-8000 frank körül keres. A legjobban keresők közé tartoznak a bankban dolgozók. Ők havi 10.000-15.000 frankkal gazdagodnak . Nem véletlen, hogy ebédidőben kimennek gyors éttermekbe vagy ilyen menüt adó helyekre enni. Az a napi 8-18 frank semmi az ő fizetésükhöz képest.

Tények:
- A nők összesen 4 hónapig kapják a GYES-t. Aki tovább szeretne együtt maradni a gyermekével, az otthon maradhat természetesen, csak nem fog kapni semmilyen pénzbeli támogatást. Persze ez az otthon maradás nem probléma, mert ha az apa 6-7 ezer frank körül keres, akkor bőven el tudja látni a család igényeit. ( De azért mi sírtunk erőteljesen ugye, hogy 2 évre akarták korlátozni a GYES-t? Szerintem ez a 4 hónapos megoldás rosszabb...Azért a baba az első évét megérdemli, hogy az anyjával töltse.)
- Fura, de már az óvodában is kézfogással üdvözlik a kicsiket, minden reggel. Szerintem ez nagyon formális és talán egy kicsit rideg magatartás is. Egy "Szia én vagyok Boglárka néni, aki segít az oviban neked. Téged hogy hívnak?" nem lenne elég? :S
- A tanított németet kell beszélnie mindenkinek az iskolákban. Nincs olyan, hogy svájci német, meg hasonlók. Akinek ez nem tetszik, az mehet amerre lát..
- Az iskolákban nincs úgy megoldva a közétkeztetés, mint nálunk. Sokszor a gyerekek hazamennek enni a 2 órás ebédszünetükben, majd mennek vissza a délutáni tanításra. Vagy az otthon levő anyukák összefognak és főznek a gyerekeikre.
- Kicsit mások az iskolai szünetek is. A tanítás július eleje körül ér véget, de év közben több szünet jut a gyerekeknek, például a húsvéti szünet is 2 hetes. Nálunk ez csak a téli szünetekről mondható el, sőt már azokról sem, mert a legutóbbi is csak szűk 1,5 hét volt....
- A gyerekeket aktívabbnak látom, mint itthon. Mind az iskolai közösségi programokban, mind az iskolán kívüli tevékenységekben.
- Sokan mondták már, hogy a svájci gyerekekbe azt nevelik bele, hogy az élet legfontosabb értéke a pénz. Nem tudom ebből mi igaz, mi nem, de már jó néhány embertől hallottam ezt, a helyi magyarok is ezt erősítik, szóval lehet van benne valami...
- Az emberek egy picit ridegebbek. Mindenki mindenkinek kézfogással köszön, még a régi nagy barátoknál is ezt látom. Azért nálunk a nagyon jó barátok meg is ölelik egymást és a puszival köszönés alap dolog. De ezek az ő szokásaik, így nem akarom őket megbántani, csak fura, hogy ha valakivel tényleg különlegesen jóban vagy, akkor is formálisan kezet fogsz vele. De legalább sokan mosolyognak, meg nem ármánykodnak, kibeszélnek embereket, hanem egyenesen megmondják a szemébe, hogy kövér vagy stb... Ez bántó lehet nekünk magyaroknak, pedig nem biztos hogy a rosszindulat szólt a másikból.
- Nagyon becsületesek az emberek. Minden szabályt betartanak.
- Itt mindenki fizet mindent. A nyugdíjasnak nincs ingyen utazgatás 65 fölött, se a kisebb gyerekeknek. Valamennyit mindenki fizet az ilyen szolgáltatásokért. És lehet ezért is működik jól ez az ország, mert nincs ilyen kivételezés, csak teherkönnyítés. Persze, ez lehet amiatt is van így, mert azért itt normális nyugdíja van az embereknek.
- Bevásárló központok nem is nagyon vannak Svájcban. 1 darabról tudok, azt tudom hogy itt szigorú szabályok vannak rájuk és a gyorsétterem láncokra is. Hallottam már olyat is, hogy ki vannak tiltva az országból, de ez azért nem teljesen igaz, mert McDonalds-ot azért én láttam.
- A közlekedés nagyon érdekes. Nem igazán figyelnek az emberek egymásra. Sok balesetveszélyes helyzet adódott. Pl. Nem működött a lámpa, a rendőr intett nekünk hogy mehetünk, erre fel a villamos is elindult, de ránk nem dudált vagy csörgött volna, én vettem észre hogy ez bizony nem fog megállni, hiába mutatott a rendőr nekünk szabad utat..... :S
Ami elég érdekes még, az ahogyan beállnak a villamosok. Kanyarba, fordulókba, 1-2 megállónál meg síneknél szálltak fel az emberek. Néztem, hogy ez egy kicsit baleset veszélyes. Előbb-utóbb persze meg is történt a baj, egy babakocsit odazárt az ajtó, meg egy nénit is. Persze ilyenkor már azért jön a segítség, de szerintem a megelőzés fontosabb lenne, pl. az anyuka ne egyedül emelje a babakocsit, hanem segítsenek neki.

És akkor most nézzük hogy egy minimálbérből élő nőnek azért nem csupa nyűglődés az élete, mint nálunk. Nézegettem a ruhaneműk árait, hogy van akcióval, akció nélkül. A boltok: Tally Weijl, C&A, H&M, New Yorker.
Ruhák árai akciósan: 5-12 frankba kerülnek akciósan, egybe ruháknál ez az ár max. 15 frank nadrágoknál azért ez az intervallum felugrik 10-20 frankra is. Leggingset kaphatunk 12 frankért.
  Vegyük a minimálbér esetét. A legrosszabbul kereső ember hazavisz 2500-3000 frankot, amiből max. 1000-1200 frankot emészt fel a lakásbérlés+rezsi. Tehát a maradék 1800-1500 frankját beoszthatja kajára, szórakozásra, ruhára, amire akarja. Legrosszabb esetben is van 130-200 frankja amit csak úgy el tud verni, főleg ilyen leárazások alkalmával. És itt csak a minimál fizetésről beszélhetünk...
Drogériás cuccok árai akciósan: Tusfürdők-3.95-8 frank, ajakápolók- 2.5-6 frank, Minicsomagok (tusfürdő+testápoló(100-150 ml-es)+szivacs- 6.95 frank, BB krémek-13 frank
Akció nélküli ruhák: Pólók 15 frank, Nadrágok-35-50 frank, Ruhák-20-35 között, Leggingsek 20-30 frank körül
Akció nélküli kozmetikumok: Tusfürdő-8-12 frank, Ajakápoló-8-10-12 frank, Minicsomagok- 15-20 frank, Összeállított csomag (tusfürdő, ajakápoló, testápoló, sampon vagy valami olaj)-30 frank
Nem tömegboltok árai: Pólók:20-40 frank, Nadrágok: 40-50 frank, Ruhák: 50-80 frank
Sportfelszerelések: Nike póló 50% kedvezménnyel-50 frank, Sportcipők-100 frank, Pulcsik- 100-120 frank Persze ezek a márkásabb ruhák árai voltak.


Szóval, összegezve a dolgokat, azért átlagfizetésből is megengedhetnek maguknak 1-2 jó cuccot. Nem úgy, mint nálunk, hogy az alapvető dolgok beszerzése is nehézséget okoz. Persze nem csak a munkabéreknek kellene változni, hanem az embereknek is. Kellene egy olyan magatartás, ami nem csak a másik fikázására, lebecsmérlésére irányul, illetve a sok panaszkodást, zsörtölődést is el kellene hagynunk. De ezt nehéz lesz, hiszen egyre rosszabb a helyzetünk, és így nehezebb derűsen látni a jövőt.

7 megjegyzés:

  1. Az átlagfizetéses számításod nagyon álomvilág. A lakhatáson és a rezsin kívül van még sok más havi kötelező kiadás, pl. az egészségbiztosítás, amit ha nem fizetsz egyszerűen nem látnak el bármi bajod is van csak ha zsebből kicsengeted, vagy a katononkénti helyi adó, csak azért mert ott laksz fizess és még lehetne sorolni.
    Bevásárló központok vannak szép számmal, pl. Zürichben a 3 legnagyobb a Glatt, a Sihlcity és a Letzipark. Gyorséttermek ugyanúgy megtalálhatóak mint máshol :-) Látom keveset láttál még Svájcból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A két adóról nem tudtam egyáltalán, így ebben igazad van. De szerintem nem lehet olyan eget rengető az az összeg.
      Bevásárló központokról sem tudtam, de nem is azt mondtam a cikkben, hogy egyáltalán nincsenek, hanem hogy szigorú szabályok vannak rájuk, és nem orrba-szájba, egymás hegyén-hátán vannak, mint nálunk. (Lásd Europeum-Corvin negyed.)
      És szintén nem azt mondtam, hogy egyáltalán nincsenek gyorséttermek, hanem hogy nincs olyan sok, egyedül a MC Donalds-ot (és Burger Kinget) láttunk. Azt is két megállóban.
      De köszönöm, hogy kioktattál, biztosan nyugodtabban alszol, hogy sikerült belekötni olyan információkba, amiknél azért érezhető volt alapjáraton is, hogy nem vagyok bennük biztos. Úgyhogy, nyilván én vagyok a vidéki tajparaszt, aki örült, hogy életében 2x ha ellátogathatott ide, és sikerült egy keveset elcsippentenie a helyi dolgokból, de azt legalább örömmel osztotta meg itt az oldalon, egészen eddig a pontig..:)

      Törlés
    2. Kedves Andus! Köszönöm az információkat! Kérlek, ne hagyd abba! Írtam is a bizonyos hozzászólónak, hogy inkább stílust tanuljon. Te pedig folytasd! :) Üdv. Csilla

      Törlés
  2. Nem kioktatás... sikerült úgy látom félreérteni a szándékot. Megjegyzem ha a nagyközönség számára írsz cikkeket egy másik országról ahol 2x jártál hasznos ha utánanézel a dolgoknak és nem írsz képtelenségeket amik szájhagyomány útján terjednek csak. Pl. hogy a svájci gyerekekbe azt nevelik, hogy az élet legfontosabb értéke a pénz. Ez így elég durva és nem fedi a valóságot. A svájci gyerekekbe azt nevelik, hogy szeressék és büszkék legyenek a hazájukra, nemzettudatosan éljenek, preferálják a honi termékeket a külföldivel szemben, legyenek törvényt tisztelők és elfogadóak másokkal szemben. Az oktatási rendszer is megérne egy külön témát, náluk megkeresik ki miben jó, nem kell feltétlen mindenkinek diploma az elismeréshez.
    A végén az összehasonlítás Magyarországgal nonszensz. Svájcban ugyanúgy van mindenféle embertípus, ha úgy tetszik zsörtölődős, panaszkodós, elégedetlen, depressziós, nem helyi (magyar) sajátosság, de valahogy mindig erősíteni kell kint élő magyarként hogy a haza milyen rossz és Svájc milyen álomvilág. Na a svájci hazaszeretetet és tiszteletet azt átvehetnék sokan a saját hazájukkal szemben.
    A kritikákat ne sértődéssel fogadd és azzal hogy akkor nem írsz semmit, hanem tanulj belőle máskor, érdemes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Ha nem kioktatós stílusban írtad volna a hozzászólásodat, talán nem is vette volna annak , és most boldogan tanulna belőle. A stílust is tanulni kell. Üdvözlettel: Csilla, akinek svájci a párja.

      Törlés
  3. Bevasarlokozpontokbol rengeteg van es a glattban mar 1977 ben is lehetett vasarolni. En akkor voltam eloszor kb. De viszont a berekkel kapcsolatban meg az alapirasban van igaza az ironak. 3e chf alatt senki nem keres. es legrosszabb esetben is (egydulallo aki egyedul lakik ,gyereket is nevel) maradboven hovegere.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy milyenek a svájci férfiak, menatiltás, erkölcs, hogy állnak a nőkhöz és mit várnak el tőlük? komolyan veszik a párkapcsolatot, tiszteletben tartják...?

    VálaszTörlés

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com